Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Wat voor dekking heb ik nodig voor mijn beroeps­aansprakelijkheidsverzekering?

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie
Wat voor dekking heb ik nodig voor mijn beroeps­aansprakelijkheidsverzekering?
Bereken premie

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzekert het risico van aansprakelijkheid voor beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden ten gevolge van de uitoefening van uw beroep.


Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die dekking biedt indien u aansprakelijk wordt gesteld voor zuivere vermogensschade aan derden. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wordt zo genoemd omdat de verzekering bestemd is voor schadeclaims die het gevolg zijn van een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op, geen vervanging van, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt namelijk geen dekking voor vermogensschade aan derden die voortkomt uit een beroepsfout. Een verschil tussen beide aansprakelijkheidsverzekeringen, is dat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bedoeld is om schade aan spullen (materiële schade) en letselschade te verzekeren, terwijl de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermogensschade aan derden verzekert.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan erg belangrijk zijn. Door vergissing, nalatigheid of verkeerd handelen, kan tijdens de uitoefening van elk beroep een fout worden gemaakt. Het maken van een dergelijke beroepsfout kan grote consequenties met zich meebrengen. Het maken van een fout kan leiden tot financiële schade aan opdrachtgever of klant. Vooral voor ondernemers en zzp’ers in onafhankelijke beroepen, is sprake van een groot risico. Voor enkele beroepsgroepen is het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan ook verplicht gesteld.

Wat voor dekking kan ik kiezen bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De dekking die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt, is afhankelijk van keuzes die worden gemaakt bij het afsluiten. Op Klap.com kunt u hiervoor kiezen uit meerdere opties. Zo kan de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering naar wens worden samengesteld, zodat deze aansluit bij uw persoonlijke situatie. Welke dekking u nodig hebt is afhankelijk van uw beroep. Voor een aantal beroepen wordt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht gesteld en moet de verzekering dan ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook kan een branche- of beroepsvereniging het beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde stellen voor lidmaatschap.

Verzekerd bedrag

Bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering op Klap.com kan de gewenste dekking worden gekozen. Dit is het maximaal verzekerde bedrag per jaar. Standaard is een dekking tot € 250.000, € 500.000, € 1.000.000 of € 1.250.000 mogelijk. Om te bepalen wat de hoogte van het verzekerde bedrag zou moeten zijn voor uw situatie, is het verstandig om na te gaan wat de mogelijke risico’s en bijbehorende kosten zijn. Ook kunnen hierover afspraken bestaan met uw opdrachtgever, bemiddelingsbureau, of beroepsvereniging. Indien een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor uw beroep verplicht is, is de hoogte van het verzekerde bedrag in de wetgeving opgenomen.

Dubbele jaarlimiet

Ook heeft u bij het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering de mogelijkheid te kiezen voor een dubbele jaarlimiet. Wanneer u kiest voor een dubbele jaarlimiet, is het maximaal verzekerde bedrag twee keer per jaar beschikbaar. In geval van een schadeclaim, kunt u twee keer per jaar aanspraak maken op het verzekerde bedrag. In totaal kunt u dus per jaar aanspraak maken op een dubbel zo hoog bedrag als het gekozen verzekerde bedrag. Of u een dekking met dubbele jaarlimiet nodig hebt, hangt af van uw financiële situatie of die van uw onderneming en van de kans op aansprakelijkstelling. Ook kan een dekking met dubbele jaarlimiet een voorwaarde zijn vanuit de branche- of beroepsvereniging of kan dit onderdeel zijn van het contract met uw opdrachtgever of bemiddelingsbureau.

Inlooprisico

In sommige gevallen, kunt u een eventueel inlooprisico meeverzekeren. Met een inloop dekking bent u ook verzekerd voor beroepsfouten uit het verleden (bijvoorbeeld tot 1 jaar geleden). U hebt alleen een dekking tegen inlooprisico nodig wanneer u al als ondernemer of zzp’er actief bent maar nog niet eerder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt gehad. Ook wanneer u bent overgestapt van beroepsaansprakelijkheidsverzekering en daartussen langere tijd niet verzekerd bent geweest, loopt u inlooprisico.

Eigen risico

Afhankelijk van uw beroep, heeft u de mogelijkheid om uw eigen risico te verlagen. U betaalt dan meer premie, maar hebt een lager eigen risico wanneer u aanspraak maakt op vergoeding van een schadeclaim. Het verlagen van het eigen risico kan belangrijk zijn voor de continuïteit van uw onderneming of van uw werk als zzp’er. Aan de andere kant is het ook mogelijk uw eigen risico te verhogen. In dat geval betaalt u een hoger bedrag zelf in geval van aansprakelijkstelling, maar is de premie die u per termijn betaalt lager.

Persoonlijk advies over de dekking van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wij vinden het belangrijk dat uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering aansluit bij uw persoonlijke wensen en bij uw organisatie. Daarom biedt Klap meerdere keuzemogelijkheden bij het online afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer u besluit online de beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, kunnen wij u helaas niet direct persoonlijk adviseren. Graag willen wij u vragen om contact op te nemen wanneer u nog niet helemaal zeker bent welke dekking u nodig hebt. Een specialist van Klap kan u dan vrijblijvend voorzien van maatwerk advies over de dekking van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering, gebaseerd op uw eigen persoonlijke situatie en uw organisatie.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Voor al uw vragen over onze Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering
Onze specialist Janette  Zuidema
desk accountmanager Janette Zuidema
Onze specialist Natascha  Koers
desk accountmanager Natascha Koers
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies