Beroepen Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering

Met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie
Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering
Bereken premie

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzekert het risico van aansprakelijkheid voor beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden ten gevolge van de uitoefening van uw beroep.

Voorkomen is de andere kant van verzekeren. Hoe weet u of uw contractuele aansprakelijkheid aansluit op uw verzekering?

Lees verder

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zelfs als professional met een zorgvuldige werkwijze, is een beroepsfout zo gemaakt. U maakt bijvoorbeeld een fout in een berekening of geeft een verkeerd advies, waardoor financiële schade wordt veroorzaakt. Uw klant of opdrachtgever stelt u vervolgens aansprakelijk. Zonder de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), betaalt u zelf de rekening of de kosten om uzelf te verdedigen. Een kleine beroepsfout kan dus grote financiële gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermindert u de impact.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Het is belangrijk om uzelf te verzekeren tegen de gevolgen van fouten die u maakt in uw beroep. Een foutje is snel gemaakt maar kan ernstige vermogensschade aanrichten aan uw opdrachtgever of klant en daarmee uiteindelijk ook aan uzelf. Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en wat maakt de BAV verzekering zo essentieel?

Een verzekering beroepsaansprakelijkheid verzekert uw aansprakelijkheid en alles wat daar bij komt kijken, naar aanleiding van uw beroep. Fouten die u maakt tijdens de uitoefening van uw beroep zijn gedekt, maar ook uw verweer tegen claims valt onder de dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering vullen elkaar aan. Anders dan de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, verzekert een beroepsverzekering de kosten van vermogensschade (zoals winstderving, kosten die het gevolg zijn van vertraging, of daling van marktaandeel) die uw klant of opdrachtgever kan oplopen terwijl u uw beroep uitoefent. Het verschil beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid is het type schade (zuivere vermogensschade tegenover zaak- en letselschade) waarvoor u door derden aansprakelijk wordt gesteld. Daarbij dekt de beroepsverzekering dus uitsluitend vermogensschade. Beroepsaansprakelijkheidsclaims kunnen oplopen tot honderdduizenden euro’s en hebben daarmee enorme impact. Omdat uw inkomen als zelfstandig ondernemer of zzp’er afhankelijk is van uw bedrijfsomzet, heeft een beroepsaansprakelijkheidsclaim ook aanzienlijke gevolgen voor uw inkomen. Dit maakt de BAV verzekering een erg belangrijke verzekering voor u als professional.

Voordelen beroepsaansprakelijkheidsverzekering

  • Schadeloosstelling van derden is gedekt;
  • Bescherming van de continuïteit van uw onderneming en/of uw inkomsten;
  • Kosten voor juridische verdediging zijn gedekt;
  • Draagt bij aan professionele uitstraling richting opdrachtgevers en klanten;
  • Mogelijkheid om opdrachten aan te nemen waarvoor een BAV is vereist.

De verzekering beroepsaansprakelijkheid zorgt in eerste instantie voor schadeloosstelling van derden als gevolg van uw beroepsfout. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt daarnaast nog meer voordelen doordat de kosten voor uw verdediging en de bereddingskosten worden gedekt. Bovenal kunt u met een zeker gevoel doorgaan met uw werk.

Voor wie is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Het is mogelijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als ondernemer of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp af te sluiten. In het bijzonder is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bedoeld voor ondernemers en zelfstandigen met een onafhankelijk beroep, die financieel nadeel kunnen veroorzaken aan anderen. Voorbeelden van beroepen waarvoor dit geldt zijn; accountant, financieel adviseur, beleidsadviseur, architect en administrateur.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Niet voor alle beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Voor een aantal beroepen is dit wel het geval, omdat het risico op beroepsfouten en de bijbehorende gevolgen daar zeer groot is. Beroepen waarbij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht wordt gesteld zijn; accountant, notaris, architect, financieel adviseur en advocaat. Los van de wettelijke verplichting, kan de beschikking over een BAV verzekering ook vereist worden door opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus, of voorwaarde zijn voor lidmaatschap van een branche- of beroepsorganisatie. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt in die gevallen ook min of meer verplicht gesteld.

Indien uw beroep niet direct een bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering vereist, kan het toch noodzakelijk zijn deze af te sluiten. U voorkomt daarmee dat financiële schade die het gevolg is van uitoefening van uw beroep, weerslag heeft op anderen en op uzelf.

Daarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij Klap

  • Uitgebreide dekking;
  • Aantrekkelijke premie;
  • 24/7 inzicht in uw verzekeringen door middel van uw persoonlijke online omgeving;
  • Vast aanspreekpunt;
  • Geen eigen risico voor verdedigingskosten.

Bij Klap vinden we het belangrijk dat u niet over- of onderverzekerd bent. Onze deskundigen kunnen een objectief advies geven over uw risico’s en over de noodzaak van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ook kunt u de BAV verzekering direct zelf online afsluiten of een persoonlijke offerte opvragen.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden gevormd door de verzekeringspremie. De hoogte van uw persoonlijk premie is afhankelijk van uw beroep, de dekking die de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar biedt, uw jaaromzet en eventuele extra gekozen opties. Via ons kunt u een beroepsverzekering afsluiten tegen een voordelige premie en met transparante voorwaarden. U ontvangt een uitgebreide dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering, waardoor uw risico’s op de juiste manier zijn verzekerd. De kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn persoonlijk. Bereken daarom nu online uw premie om te weten wat in uw situatie de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering kost.

Online beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij Klap

Ondanks ervaring, zorgvuldigheid en gedrevenheid, loopt iedere beroepsbeoefenaar risico. Hiertegen verzekert u zich door middel van de verzekering beroepsaansprakelijkheid. Nadat u online uw premie heeft berekend, kunt u kiezen voor online beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten of de persoonlijke offerte naar uzelf toe te sturen.

Klap is een verzekeringsmakelaar met meer dan 170 jaar ervaring in het verzekeren van zakelijke en particuliere risico’s. Bij ons bent u aan het juiste adres voor een vrijblijvend en objectief advies. Wanneer u via Klap de verzekering afsluit, brengen wij uw verzekering onder bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar met de voorwaarden en dekking die het best passen bij uw beroep.

Op onze website leest u bovendien informatie over het verschil beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid en informatie die u kunt gebruiken bij het vergelijken en vinden van de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor uw situatie.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies