Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Wat is het verschil tussen een BAV en AVB?

Wij leggen het eenvoudig voor u uit.

Bereken premie
Wat is het verschil tussen een BAV en AVB?
Bereken premie

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzekert het risico van aansprakelijkheid voor beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden ten gevolge van de uitoefening van uw beroep.


Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is bestemd voor iedereen die een onafhankelijk beroep uitoefent. Daardoor kan namelijk vermogensschade aan anderen worden veroorzaakt door een beroepsfout te maken. Daarom is een BAV voornamelijk gericht op ondernemers en zzp’ers in adviserende of technische beroepen, zoals accountants, juristen en bouwkundig adviseurs. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen schade ten gevolge van een beroepsfout.

Voorbeeld: U geeft als management-consultant beleidsadvies aan een klant maar ziet daarbij een belangrijk aspect over het hoofd. Het advies valt verkeerd uit en de klant stelt u aansprakelijk voor de gemiste omzet.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) is bedoeld voor iedereen die een onderneming heeft en beschermt tegen ‘kantoorrisico’. Dit risico omvat het dagelijkse risico op het ontstaan van schade aan personen of bezittingen dat u automatisch loopt wanneer u een kantoor houdt.

Voorbeeld: Een van uw medewerkers laat een kop koffie over de printer vallen waardoor uw printer het begeeft.

Overeenkomst beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden vaak met elkaar verward. Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering gaat het altijd om een bepaald aansprakelijkheidsrisico. Daarom geldt er alleen dekking voor kosten die u, door uw beroep of door uw bedrijf, veroorzaakt aan anderen. Schade die u zelf oploopt wordt niet door deze verzekeringen vergoed. Zowel de beroepsaansprakelijkheidsverzekering als de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunnen geen kosten van een voorval vergoeden indien er sprake is geweest van opzet.

Het verschil tussen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Hoewel de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering enkele overeenkomsten vertonen, zijn er ook zeker verschillen tussen deze verzekeringen. Tijdens het werk als ondernemer of zelfstandige, kan er zowel materiële als immateriële schade ontstaan. Het soort kosten dat gedekt is, verschilt tussen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is uitsluitend bedoeld voor zuivere vermogensschade. Dit is altijd financiële schade (immateriële schade) die veroorzaakt wordt aan anderen door het uitoefenen van een beroep. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking tegen schade aan spullen of personen (letselschade). Een uitzondering hierop vormen technische beroepen. Voor technische beroepen (bijvoorbeeld architect) biedt een beroeps­aansprakelijk­heids­verzekering namelijk ook dekking tegen letselschade aan derden ten gevolge van een beroepsfout.
Daarentegen, biedt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekking tegen schade aan personen en aan bezittingen (materiële schade) voortkomend uit het houden van een bedrijf. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering sluit vergoeding van vermogensschade uit.

Ook de doelgroep van beide verzekeringen is verschillend. Elk bedrijf kan te maken hebben met bedrijfsaansprakelijkheid. Daarom richt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zich op alle ondernemers. Terwijl beroepsaansprakelijkheid voornamelijk van toepassing is voor ondernemers of zelfstandigen met een onafhankelijk of adviserend beroep. Omdat bij deze beroepen sprake is van een groot beroepsrisico kan het verstandig zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In sommige situaties of beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zelfs verplicht.

Beide verzekeringen vullen elkaar aan. Wilt u weten of er in uw geval sprake is van beroepsaansprakelijkheid en/of bedrijfsaansprakelijkheid en of u zich daarvoor zou moeten verzekeren? Vraag vrijblijvend advies aan een van onze deskundigen, zij helpen u graag.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Voor al uw vragen over onze Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering
Onze specialist Janette  Zuidema
desk accountmanager Janette Zuidema
Onze specialist Natascha  Koers
desk accountmanager Natascha Koers
Onze specialist Judith de Boer
desk accountmanager klant relaties Judith de Boer
Onze specialist Wendy  Renes
desk accountmanager klant relaties Wendy Renes
Onze specialist Marc  Drenth
teamcoach deskaccountmanager Marc Drenth
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies