Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Psycholoog

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie
Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Psycholoog
Bereken premie

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzekert het risico van aansprakelijkheid voor beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden ten gevolge van de uitoefening van uw beroep.


Het werken als psycholoog vraagt om veel verantwoordelijkheden en de juiste expertise. U voorziet dagelijks uw cliënten van advies en begeleiding. De kans dat u tekortschiet in uw taak is aanwezig en het maken van een beroepsfout is dan ook menselijk. Wel kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Lijdt uw cliënt vermogensschade, dan draait uw organisatie op voor de geleden schade. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor psychologen dekt u dit aansprakelijkheidsrisico.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een psycholoog?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de vermogensschade van derden (bijvoorbeeld uw cliënten) die ontstaan is tijdens de uitoefening van uw werk als psycholoog. Met vermogensschade wordt de aantasting van het financiële vermogen van uw cliënt bedoeld, en géén materiële schade, zoals schade aan een laptop, auto etc. Het kan zijn dat uw cliënt bijvoorbeeld veel meer sessies heeft gevolgd en betaald dan nodig was, maar is er niet beter van geworden. Indien u aansprakelijk wordt gesteld door uw cliënt, dan biedt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering uitkomst. Vaak wordt er verondersteld dat dergelijke aansprakelijkheidsrisico’s gedekt worden door een particuliere of zakelijke aansprakelijkheidsverzekering (bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering).

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade aan derden (letselschade) of spullen van derden (materiële schade) die u heeft veroorzaakt tijdens het werk. Zo kunt u bijvoorbeeld door het omstoten van koffie een vlek veroorzaken op het colbert van uw cliënt, of kan uw cliënt letselschade oplopen tijdens een bezoek aan uw kantoorpand.
Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet u ook altijd een reguliere aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, zoals de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen (AVB). Bij Klap kunt u uw bedrijfsaansprakelijkheid meenemen in de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen verplicht?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Echter kan het u wel verplicht worden gesteld vanuit de wetgeving of brancheorganisatie. Controleer dit altijd goed na, zo voorkomt u achteraf een hoop gedoe en financiële rompslomp. Wanneer u aansprakelijk gesteld wordt en geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft, kan uw bedrijfscontinuïteit zelfs in gevaar komen. Helemaal wanneer u een zzp’er bent, aangezien u dan met uw privévermogen aansprakelijk gesteld kunt worden. Dergelijke aansprakelijkheidsrisico’s wil/kunt u als ondernemer vaak niet dragen. Neem uw risico’s serieus en het afsluiten van een passende verzekering ook.

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering psycholoog

De dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen is afhankelijk van de door u gekozen dekking. De dekking is samengesteld aan de hand van de beroepsrisico’s die u als psycholoog loopt. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering kent een standaarddekking, maar is uit te breiden met extra dekkingen. Tijdens het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunt u ervoor kiezen het verzekerde bedrag te verhogen, een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren en/of een inloopdekking te kiezen. Zo kunt u de verzekering afstemmen op uw eigen wensen en bedrijfssituatie.

Het verzekerde bedrag zegt iets over de maximale uitkering per aanspraak. Wanneer u het verzekerde bedrag per aanspraak heeft bepaald, kunt u ervoor kiezen om een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren. Stel u heeft gekozen voor een verzekerd bedrag van €500.000 per aanspraak, dan wordt maximaal dit bedrag uitgekeerd, en maximaal één keer per verzekeringsjaar. Kiest u ervoor om een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren, dan geldt nog steeds een verzekerd bedrag van €500.000 per aanspraak, maar wordt deze maximaal twee keer per jaar uitgekeerd. U heeft dan een limiet van €1 miljoen per verzekeringsjaar.

Met een inloopdekking verzekert u uw beroepsfouten als psycholoog in het verleden. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking wanneer:

  • U een beroepsfout heeft gemaakt in het jaar voor de ingang van uw verzekering;
  • De claim bij u niet bekend was tijdens het afsluiten van de verzekering;
  • Uw handelen binnen de reikwijdte van de genoemde beroepsactiviteiten valt op uw polis.

Wilt u weten wat er precies onder de dekking valt van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor psychologen valt? Of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Voor al uw vragen over onze Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering
Onze specialist Janette  Zuidema
desk accountmanager Janette Zuidema
Onze specialist Natascha  Koers
desk accountmanager Natascha Koers
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies