Nieuws

Zo voorkomt u vervelende gebeurtenissen met uw auto: 5 tips


Auto ongeluk verzekering

Iedereen met een eigen auto kent het wel; de angst dat er wat naars gebeurt met uw voertuig. Uw auto kan schade oplopen, gestolen worden of onderwerp zijn van inbraak. Of erger nog, u kunt een ongeluk krijgen, hetzij door uw fout of die van een medeweggebruiker. Hoe kunt u vervelende gebeurtenissen met de auto voorkomen?

Uw auto goed verzekeren is één ding, maar niet iedereen beschikt over een allrisk verzekering. Ook dan zijn er gelukkig nog een aantal dingen die u kunt doen om schade te voorkomen of te beperken. Wij geven u vijf tips.

1.     Maak diefstal of inbraak onaantrekkelijk

Niet zelden wordt een auto of bestelbus doelwit vanwege de spullen die er in liggen (dure gereedschappen, materialen, elektronica, sieraden, of een dure tas). Neem kostbare spullen dus mee uit de auto of berg deze op uit het zicht. Zorg ook voor een CCV-goedgekeurd alarmsysteem. Vooral bij auto’s met keyless-entry is dit belangrijk om de gevoeligheid voor diefstal tegen te gaan. Bij auto’s met dit systeem, dient u de sleutel (zender) te bewaren in een metalen blikje of speciaal opbergmapje om te voorkomen dat dieven het signaal op afstand kunnen hacken om de auto te openen.

2.     Wees voorbereid

Een goede voorbereiding helpt om (ergere) schade te voorkomen. Zorg dat er een life-hammer in uw auto aanwezig is voor noodgevallen. Ook een gevarendriehoek is belangrijk, mocht u met pech komen te staan onderweg. Tot slot: Zorg ervoor dat u weet wat u moet doen voor het geval u met de auto te water raakt.

3.     Laat u niet afleiden

Een van de belangrijkste afleidingen onderweg zijn onze mobiele telefoons. Ook al staat er een forse boete op het gebruik hiervan tijdens het rijden, toch kan niet iedereen het apparaat makkelijk aan de kant leggen. 70 procent van de volwassenen pakt af en toe de telefoon erbij tijdens het rijden. Er zijn verschillende apps op de markt die helpen dit tegen te gaan en ook zijn de meeste telefoons uitgerust met een niet-storen functie. Hiermee kunt u inkomende berichten blokkeren en ervoor zorgen dat u ongestoord autorijdt. Maar ook andere zaken kunnen voor afleiding zorgen. Bijvoorbeeld praten met bijrijders, eten en drinken achter het stuur, of piekeren. Houdt altijd uw blik op de weg wanneer u achter het stuur zit, om ongelukken te voorkomen.

4.     Let op bij parkeren

Parkeren is en blijft lastig. Ga niet blind af op uw parkeersensoren, maar blijf zelf ook opletten. Zorg ervoor dat u na het parkeren voor de zekerheid altijd uw buitenspiegels inklapt. Bent u er niet 100 procent zeker van dat een parkeerplek ruim genoeg is voor uw auto? Zoek dan toch nog even verder naar een geschikte parkeerplek. Bij stormachtig weer is het belangrijk om niet in de buurt van een boom te parkeren, in verband met afbrekende takken of gevaar voor het omwaaien van de boom. Bij hagel zet u de auto het beste op een overdekte parkeerplek, om schade te voorkomen.

5.     Houd voldoende afstand

Afstand houden van uw voorganger is niet alleen belangrijk om een botsing te voorkomen, het vermindert ook de kans dat uw auto(ruit) geraakt wordt door opspattende steentjes. De regel is: Minimaal 2 seconden afstand. Dit kunt u controleren door middel van een vaststaand punt zoals een verkeersbord of hectometerpaaltje. De tijdsinschatting maakt u door vanaf het moment dat de auto voor u dit punt passeert, rustig van 21 tot 23 te tellen of de zin ‘Houd 2 seconden afstand’ uit te spreken. Passeert u al binnen die tijd datzelfde punt? Dan is de afstand tot uw voorligger onvoldoende.

Verzekeren

Een zakelijke- of particuliere autoverzekering met een complete dekking helpt u om met vertrouwen de weg op te gaan. Mocht er ondanks bovenstaande tips iets gebeuren, dan kunt u terugvallen op de verzekering, Iedere auto moet verplicht tenminste WA verzekerd zijn, maar u kunt zelf kiezen voor een beperkt casco of allrisk autoverzekering zodat u een uitgebreidere dekking heeft. Wilt u advies over de juiste autoverzekering en dekking voor uw situatie? Neem dan contact op met onze deskundigen.

 

Bron: Adfiz, Infopolitie, SWOV