Nieuws

Veilig de weg op: Zo voorkomt u winterse problemen met de auto


Winter auto tips

Bevroren ramen en sloten, sneeuw op de auto, onveilige situaties, en slecht zicht; de winter brengt naast een hoop gezelligheid ook winterse ongemakken met zich mee. Misschien bent u van plan binnenkort de auto te pakken voor een wintersportvakantie. Of u blijft thuis en kunt te maken krijgen met winters weer terwijl u de auto nodig heeft voor het werk. Hoe uw winter er ook uitziet, een goede voorbereiding is het halve werk. Met onderstaande tips kunt u winterse problemen tegengaan en begeeft u zich veilig met uw auto op de weg.

1. Ga alleen rijden wanneer u goed zicht heeft

Goed zicht is een belangrijke voorwaarde om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Ga daarom alleen de weg op met een auto die sneeuw- en ijsvrij is gemaakt. Veeg sneeuw van het dak van de auto om te voorkomen dat dit verschuift en uw zicht of dat van medeweggebruikers wordt belemmerd. IJs verwijderen lukt het best met een ijskrabber of een fles ruitontdooier (niet met warm water want daardoor kan de ruit barsten!). Doe dit voor alle ramen en maak beslagen ramen schoon. Door de weg op te gaan met slecht zicht, riskeert u onveilige situaties maar ook een flinke boete. Heeft u geen zin om ruiten te krabben? Met een hoes over de auto of een ijsdeken, voorkomt u bevroren ruiten.

2. Tref de nodige voorbereidingen

Plaats winterbanden onder de auto voor meer grip en een kortere remweg. In sommige landen is het verplicht om winterbanden of sneeuwkettingen onder de auto te hebben. Hier kunt u nagaan wat er voor uw bestemming geldt. Controleer ook de bandenspanning. Wat de juiste spanning van de banden is, verschilt per type auto. Deze informatie vindt u terug in het instructieboekje, de sticker aan de binnenkant van het portier, of op het klepje voor de tankdop. Gebruik ’s winters ruitensproeiervloeistof met antivries (te herkennen aan de blauwe kleur). Gaat het flink vriezen? Vet dan de deurrubbers van de auto in om te voorkomen dat deze vastvriezen. Er zijn producten te koop die speciaal hiervoor bestemd zijn.

3. Hanteer een veilige rijstijl

Altijd belangrijk natuurlijk! Maar in de wintermaanden is het des te noodzakelijker om een veilige rijstijl te hanteren. Tijdens winters weer betekent dit; voldoende afstand houden, ver vooruit kijken en rustig rijden. Regen kan namelijk zorgen voor een dubbel zo lange remweg. Sneeuw of ijzel zelfs voor een vier keer zo lange remweg. Ook plotseling remmen, veel gas geven, en onnodig schakelen en -invoegen zijn af te raden omdat u daarmee in een slip kunt raken.

4. Let op de accu

In de winter is de kans groter dat u met een lege accu komt te staan. Door de kou buiten loopt de accu namelijk sneller leeg. Gebruik van de verwarming draagt hier ook aan bij. Door regelmatig een langer stuk te rijden, kan de accu weer worden opgeladen. Heeft u een elektrische auto? Dan ligt de actieradius in de winter vaak een stuk lager. Zet daarom de auto eerder aan de lader of zorg dat de auto op uw bestemming binnen geparkeerd staat.

5. Zorg voor het juiste vangnet

Door een verzekering af te sluiten heeft u een vangnet om op terug te kunnen vallen. Wanneer u toch flinke problemen krijgt met de auto dan is de juiste autoverzekering, bestelautoverzekering of verzekering voor eigen vervoer belangrijk. Neem contact met ons op voor vragen of advies over uw situatie. De deskundigen van Klap helpen u graag. Is uw auto beschadigd geraakt? Dan kunt u bij ons eenvoudig uw schade online melden.

 

Bron: ANWB, ASR, Athlon