Nieuws

Zonne-energie voor uw bedrijf, dit moet u weten


Zonnepanelen

Steeds meer laat de vroege voorjaarszon zich door de opgestapelde wolkenpartijen zien. Dit is daarom het uitgelezen moment voor de plaatsing van zonnepanelen of een zonneboiler. Overweegt u om uw bedrijf te verduurzamen met behulp van zonne-energie? Lees dan verder.

Voordelen van zonne-energie

Zonne-energie installaties helpen om uw bedrijf te verduurzamen, iets waar met de huidige zorgen omtrent het klimaat nu meer dan ooit de nadruk op ligt. Energie die u zelf opwekt, hoeft u niet af te nemen bij uw energieleverancier. Naast het feit dat u met de aanleg van zonne-energie installaties bijdraagt aan het bereiken van de klimaatdoelstellingen, snijdt u dus ook in uw kosten. Voor Nederland omvatten de klimaatdoelstellingen onder andere dat het land in 2030 minstens 35 TWh duurzame energie moet produceren. Bovendien profiteert u op dit moment nog van een aantal financiële voordelen. Zo kunt u subsidie ontvangen, zijn er fiscale voordelen en kunt u tot 1 januari 2023 nog gebruik maken van de ‘salderingsregeling’.

Er zijn meerdere mogelijkheden om zonne-energie te laten werken voor uw bedrijf, zoals:

Zonnepanelen

Zonnepanelen vangen zonnestraling op en zetten dit met behulp van een omvormer om in elektriciteit. Op dit moment kunnen bedrijven met kleinverbruik de zelf opgewekte energie die zij niet gebruiken, teruggeven aan het elektriciteitsnet en daarvoor op jaarbasis een vergoeding ontvangen van de energieleverancier. Dit is de ‘salderingsregeling’. Na 1 januari 2023 wordt deze regeling afgebouwd.

Zonneboiler

Een zonneboiler wordt gebruikt voor duurzame warmteproductie. Zonlicht wordt met behulp van een zonnecollector opgevangen en door een zonneboiler omgezet in warmte. Deze warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van water en soms ook voor het verwarmen van ruimtes of industriële processen in het bedrijf. Sinds 26 januari zijn de subsidies voor zonneboilers verruimd. Om hier aanspraak op te maken dient de installatie op of na 21 januari 2022 te zijn geplaatst.

PVT-systemen

Relatief nieuw, zijn PVT-systemen. In een PVT-systeem worden panelen gecombineerd met een zonnecollector. Het systeem levert stroom, warmte en koeling terug.

Accu’s

Stroom die u teveel opwekt, kunt u ook opslaan in plaats van deze terug te leveren aan het lichtnet. Door middel van een accu kan een bepaalde hoeveelheid stroom worden opgeslagen voor eigen gebruik. Vooral na afbouw van de salderingsregeling kan dit gunstig zijn voor uw bedrijf.

Operational lease

Ook is het mogelijk zonnepanelen te leasen. U hoeft dan niet te investeren maar verduurzaamt wel uw bedrijf en bespaart op de energierekening. De kosten voor aanschaf en onderhoud zijn voor rekening van de leasemaatschappij. U levert energie terug en betaalt aan de leasemaatschappij een (vaak goedkoper) energietarief voor het eigen verbruik. Vaak bent u na een aantal jaar automatisch eigenaar van de zonnepanelen.

Brengt u zonnepanelen aan op uw bedrijfspand dan heeft dit invloed op uw verzekering

Brengt u zonnepanelen aan, dan heeft dit mogelijk consequenties voor de verzekering van uw bedrijfspand. Zonnepanelen en andere zonne-energie installaties leiden tot extra risico’s. Wat de verzekeringsconsequenties zijn verschilt per verzekeraar en per situatie. Soms zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd onder een gebouwenverzekering, maar dat is lang niet altijd zo.

Het is dus zondermeer verstandig het verhoogde risico van de aanleg van een zonne-installatie aan uw verzekeraar of tussenpersoon te melden. Deze zal vaak een nieuwe risicobeoordeling willen maken. Er dient met de dakisolatie rekening te worden gehouden (vanwege brandgevaar) en installatie dient door een erkend installateur te gebeuren. Instorten van het dak als gevolg van belasting door zonnepanelen (eventueel in combinatie met sneeuwval of hevige regen) is niet gedekt.

Klap heeft al eerder uiteengezet wat de verzekeringsconsequenties zijn van de aanleg van zonnepanelen, meer informatie vindt u hier.

Houd hier verder nog rekening mee

Voordat u investeert in zonnepanelen of een zonneboiler, zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden:

  • Onderzoek of het dak van uw (bedrijfs)pand geschikt is. Leveranciers van zonne-energie systemen kunnen u van advies voorzien;
  • Begin op tijd. Het duurt vaak een tijd voordat installatiebedrijven kunnen en het begint nu al zonnig te worden. Om zoveel mogelijk opbrengst uit het systeem te halen, is het verstandig om op tijd te plannen. Zodat misschien vóór de zomer nog uw bedrijfspand van zonnepanelen is voorzien;
  • Soms is er een omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen of een zonnecollector te mogen plaatsen;
  • De verschillende subsidies voor duurzaamheidsinitiatieven kunnen niet altijd gecombineerd worden. Controleer dus van tevoren van welke regelingen u gebruik kunt maken. Ook gelden er soms bepaalde voorwaarden om aanspraak te maken op subsidie. Let hier dus op. De SDE++ vereist bijvoorbeeld een haalbaarheidsonderzoek;
  • Om zonne-energie te kunnen terugleveren, moet de capaciteit van het elektriciteitsnet groot genoeg zijn. Dit is na te vragen bij de netbeheerder.

Heeft u vragen of heeft u graag dat iemand meekijkt naar uw verzekering(en) en dekking? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

In de volgende Klap Talk, onze zakelijke nieuwsbrief, leest u meer over dit onderwerp (maart 2022). Abonneer u hier om op de hoogte te blijven.

 

Bronnen:

KVK

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland