Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

5 redenen om een beroepsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten

Direct uw premie berekenen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bereken premie Bereken premie
5 redenen om een beroepsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten
Bereken premie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kan worden omschreven als aansprakelijkheid voor de gevolgen van beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

Het verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van beroepsfouten. De dekking is voor op uw beroep ontworpen.


Stel, u bent beleidsadviseur en uw opdrachtgever is een bedrijf dat goederen produceert. Het bedrijf heeft u gevraagd om onderzoek te doen en te adviseren over de manier van produceren en de afvalstoffenverwerking. Op basis van uw rapport kiest het bedrijf voor een nieuwe manier van afvalstoffenverwerking. Onverhoopt, bent u vergeten de nieuwe milieuregels op te nemen in uw rapport, waardoor uw opdrachtgever door de overheid op de vingers wordt getikt en een hoge boete ontvangt. Een milieuorganisatie brengt dit vervolgens in het nieuws. De gebeurtenis leidt tot een schandaal, met reputatieschade voor uw opdrachtgever als gevolg. Tot overmaat van ramp, verbreekt de partner-onderneming de samenwerking met uw opdrachtgever naar aanleiding van de reputatieschade. Uw opdrachtgever geeft u de schuld en er wacht u een forse schadeclaim, wat nu?

Wist u dat u uitsluitend met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen deze kosten beschermd bent? Zowel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, als een particuliere aansprakelijkheidsverzekering vergoeden deze kosten niet.

5 redenen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Afhankelijk van uw beroep, kan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) van groot belang zijn. Hieronder geven wij u 5 redenen om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten:

1. Om uw privévermogen te beschermen

Door het maken van beroepsfouten, kan een hoge schadepost voor uw klant of opdrachtgever ontstaan. Het maken van een fout brengt mogelijk extra extra kosten met zich mee, maar ook omzetverlies door een uitgestelde opleverdatum. Zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering komen al deze kosten op rekening van uw bedrijf. Dit heeft grote nadelige consequenties voor uw onderneming. Afhankelijk van de opzet van uw onderneming, kan dit zelfs invloed hebben op uw privévermogen! Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de kosten van schade aan derden door een beroepsfout en beschermt zo dus de continuïteit van uw onderneming en kan uw privévermogen beschermen.

2. Omdat dit verplicht is vanuit wetgeving

In bepaalde beroepen, is het verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Dit is door de wet bepaald om degenen die deze beroepen uitoefenen te beschermen. Beroepsgroepen waarvoor het verplicht is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zijn; accountants, notarissen, advocaten, financieel adviseurs en architecten.

3. Om lid te kunnen worden van een branche- of beroepsvereniging

Als voorwaarde voor lidmaatschap, stellen veel beroepsverenigingen dat u een BAV hebt. De risico’s in onafhankelijke, bijvoorbeeld adviserende, beroepen zijn groot. Om u te beschermen, vereisen veel beroepsverenigingen dat u een BAV afsluit voordat u lid kunt worden. Er kunnen grote voordelen zitten aan zo’n lidmaatschap. Tegelijk bent u dan ook beschermd tegen kosten van schadeclaims, omdat u een BAV hebt afgesloten.

4. Om de professionaliteit van uw onderneming te verhogen

Een BAV kan de professionaliteit van uw onderneming verhogen. Als u goed verzekerd bent geeft dit niet alleen u een veilig gevoel, maar ook opdrachtgevers en anderen waar u mee samenwerkt. Het laat zien dat u uw zaken op orde hebt en dat uw zakelijke verzekeringen zijn geregeld. Het afsluiten van een BAV geeft uw onderneming daarmee een professionele uitstraling.

5. Omdat dit vereist wordt door opdrachtgevers of klanten

Het bezit van een BAV wordt vaak door opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus als voorwaarde gesteld om voor hen te kunnen werken. Uw opdrachtgever of bemiddelingsbureau kan dus van u verwachten dat u zelf een BAV afsluit voorafgaand aan de opdracht. Ook kan dit onderdeel zijn van een aanbesteding. Hierdoor kan het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering invloed hebben op het verkrijgen van opdrachten.

Chat live met, of laat u terugbellen door, één van onze specialisten.

Onze specialist Petra Hollander
Voor al uw vragen over onze 5 redenen om een beroepsaansprakelijkheids­verzekering af te sluiten
Petra Hollander
Desk accountmanager
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Wij bellen u terug
Vrijblijvend advies
    Nieuwsbrief
    Ontvang nieuws en belangrijke ontwikkelingen