Nieuws

Verzeker u als on­dernemer tegen schade door beroepsfouten


Ondernemer Beroep

Een fout is snel gemaakt, dit geldt ook voor een beroepsfout. Denk bijvoorbeeld aan het geven van beleidsadvies dat ontoereikend blijkt te zijn waardoor uw klant na uitvoering een milieuboete ontvangt. Een dergelijke fout kan leiden tot grote vermogensschade aan de klant of opdrachtgever. Zeker in de huidige situatie waarin men veel thuiswerkt, is er geen constante controle aanwezig en is de kans op het maken van een fout groter. Voorkomen is beter dan genezen, echter is het uitsluiten van een beroepsfout vaak niet mogelijk. Maar hoe kunt u als ondernemer de risico’s zo veel mogelijk beperken?

Claimcultuur in Nederland neemt toe
In Nederland komt aansprakelijkheidsstelling steeds vaker voor. Door het consumentisme, de mentaliteit van ‘de veroorzaker betaalt’, is er een claimcultuur ontstaan. De afnemer (uw klant of opdrachtgever in dit geval) mag verwachten dat u uw werk volledig naar behoren uitvoert en als dit niet zo is, dan wordt er geen moeite gespaard om u aansprakelijk te stellen. Naast het feit dat er vaker aansprakelijkheidsclaims worden ingediend, worden door de rechterlijke macht claims ook vaker toegewezen. Door deze ontwikkelingen loopt u als ondernemer of zzp’er in toenemende mate aansprakelijkheidsrisico, die ook voor u grote gevolgen kunnen hebben. Om uzelf en uw onderneming tegen deze trend te beschermen, kan het verstandig zijn om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt tegen de kosten van vermogensschade aan anderen, ontstaan door een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom in het bijzonder bedoeld voor ondernemers en zelfstandigen met een onafhankelijk beroep, die financieel nadeel kunnen veroorzaken aan anderen. Voorbeelden daarvan zijn accountants, financieel adviseurs, architecten, beleidsadviseurs en administrateurs.

Wanneer uw klant of opdrachtgever schade oploopt en meent dat dit het gevolg is van uw werkzaamheden, wordt u hiervoor aansprakelijk gesteld. Betreft het schade aan het vermogen? Dan valt dit onder de beroepsaansprakelijkheid. Beroepsaansprakelijkheid claims kunnen hoge bedragen omvatten. Afgezien van de schadeloosstelling, maakt u ook kosten om uzelf juridisch te kunnen verdedigen. De gevolgen van een beroepsfout zijn dus groot en kunnen de continuïteit van uw bedrijf behoorlijk in de weg zitten.

Verschil tussen beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Om uzelf en uw bedrijf te kunnen beschermen, kan het daarom van groot belang zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is vaak niet voldoende. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering alleen dekking tegen materiële schade en letselschade, terwijl een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermogensschade aan anderen vergoedt. Ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is in dit geval niet toereikend.

Waar moet u op letten tijdens het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Wanneer u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten, is het belangrijk om de dekking af te stemmen op uw beroep. Er zijn namelijk verschillende verzekerde jaarbedragen mogelijk en ook kunt u kiezen uit aanvullende opties. Voor ondernemers en zzp’ers in bepaalde beroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dit kan vanuit de wetgeving, maar ook beroepsorganisaties kunnen dit van u vereisen. Er is dan ook vastgesteld waar de beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan moet voldoen. Het is goed om deze voorwaarden er naast te houden bij het kiezen en vergelijken van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De kosten per jaar, ofwel per maand, kwartaal of halfjaar (want de betaaltermijn kan zelf worden gekozen), van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wegen niet op tegen de mogelijke kosten van een schadeclaim. Een beroepsfout kan namelijk zorgen voor hoge schade, die uw klant of opdrachtgever volledig op u zal willen verhalen.

Bereken direct uw premie

Persoonlijk advies gericht op uw situatie
Bij Klap kijken wij graag met u mee welke risico’s u loopt en adviseren wij u over de noodzaak van het al dan niet afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wilt u weten welke dekking bij uw beroep en uw beroepsrisico’s wordt geadviseerd? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend en kunt u ook voor andere vragen bij ons terecht. U kunt ook zelf online een offerte opvragen.