Nieuws

(Ver)kiezen, hoe doe je dat?


Verkiezingen Kiezen

Afgelopen week hebben de meeste Nederlanders het ondervonden; kiezen. Na alle voorlopige verkiezingsuitslagen, reacties van lijsttrekkers en de exit-polls, wordt bekend wat het effect is van de gemaakte keuze. Is het maken van keuzes een natuurlijk instinct of moet men er hele theorieën op loslaten? En kan vooraf worden bepaald of een keuze goed of slecht gaat uitpakken? In dit artikel nemen wij u mee in de wereld van kiezen.

Kiezen is zo simpel nog niet. Kiest u er bijvoorbeeld voor om u te verzekeren of niet? Gaat u voor een aanvullende dekking? Is het verstandig om een hoger eigen risico te kiezen? Wordt het dat witte overhemd of toch het donkerblauwe? Welke kandidaat moet er worden aangenomen voor die openstaande functie? Vaak wordt gezegd “niet kiezen is ook een keuze”. Kiezen is dus onvermijdelijk.

Waarom zou u voor A of juist voor B kiezen? Laat staan als er nog meer opties (zeg 37) zijn om uit te kiezen. Kan zoiets als een kieswijzer u dan nog helpen?

Hoe worden keuzes gemaakt?

De hersenen werken met twee systemen om keuzes te maken. Onbewuste, irrationele keuzes worden heel snel gemaakt. Ons brein gaat voor ons aan de slag en maakt een inschattingskans. Bewuste, rationele keuzes verlopen via het tweede systeem. Die beslissingen worden gebaseerd op feiten, cijfers en eerdere ervaringen. Er gaat dus heel wat aan vooraf voordat u dat vakje rood inkleurt.

Sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis geeft aan dat het gemiddelde stressniveau de laatste jaren toeneemt. Het feit dat we steeds meer keuzes zelf moeten maken, kan hier een oorzaak van zijn. Bij kleine beslissingen, wordt vaak alleen het verstand gebruikt. Bij grotere keuzes, ligt dat moeilijker. Daar speelt gevoel een belangrijke rol.

Over het algemeen zijn mensen risicomijdend. We zijn op zoek naar zekerheid en zijn erop gericht om uit verschillende alternatieven de beste keuze te maken. Het afsluiten van een verzekering, kan u helpen om risico te vermijden. Toch moet u daarin ook keuzes maken. U kunt bijvoorbeeld zelf de dekking samenstellen en kiezen voor welk bedrag u verzekerd wil zijn. Klap Verzekeringsmakelaar probeert al voordat de keuze door de klant moet worden gemaakt, zoveel advies als mogelijk via de website te geven. Klap maakt de mogelijke keuze opties overzichtelijk en helpt u met een persoonlijk maar objectief advies. Toch is het uiteindelijk aan u om de keuze te maken.

Tips om beter keuzes te maken

Keuzes maken is en blijft lastig. Een tip hierbij is om eerst te inventariseren waar u naar op zoek bent en welke keuzes er mogelijk zijn. Verzamel zoveel mogelijk informatie om tot een goed onderbouwde keuze te komen. Er vallen vaak direct al een paar keuzes af. Nadat deze zijn weggestreept bepaalt u wat voor u belangrijk is, in elk van de overgebleven keuzes. Een lijstje met voors en tegens maken werkt ook nog steeds goed. Staat u op het punt om een verzekering af te sluiten en twijfelt u nog over extra dekking? Dan kunnen deze tips u helpen om uw keuze goed te onderbouwen. 

Twijfelt u na het maken van lijstjes en na het wegstrepen nog steeds? Dan kan u er volgens Dijksterhuis altijd nog een nachtje over slapen. Of u vraagt gewoon een van onze deskundigen om advies! Twee personen hebben immers meer kennis in huis dan één, en ook die extra informatie kan helpen bij het maken van een uiteindelijke keuze.