Nieuws

Zo stimuleert u duurzaam woon-werkverkeer


Vandaag de dag is het onderwerp duurzaamheid niet weg te denken uit onze maatschappij. Dat dit onderwerp zo speelt is niet vreemd, want willen we ook volgende generaties laten genieten van onze planeet dan zullen we daaraan allemaal ons steentje moeten bijdragen. Ook binnen uw bedrijf kunt u verschillende aanpassingen doen om hier een bijdrage aan te leveren. Neem het woon-werkverkeer. Het verduurzamen hiervan is goed voor het milieu en het kan u kostenbesparing opleveren. In dit artikel geven wij u vijf milieuvriendelijke mogelijkheden om uw medewerkers van A naar B te laten gaan.

1. Van A naar B met een elektrische auto
Met de aanschaf van elektrische lease-auto’s voor uw personeel bereidt u zich voor op een toekomst met steeds meer uitstootvrije zones. Meer dan 25 gemeenten stellen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones in. Vanaf die datum mag u in die zones niet meer komen met een benzine- of dieselauto.

Ook stimuleert de overheid de aanschaf van emissievrije auto’s met belastingvoordelen. Zo hoeft u als ondernemer over elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen.

2. Samen op pad met deelauto’s of carpoolen
Duurzaam, file verminderend én ook nog eens gezellig: carpoolen. Wonen medewerkers met een bedrijfsauto bij elkaar in de buurt? Kijk dan eens of carpoolen een oplossing is voor woon-werkverkeer. Zo vermindert u het aantal auto’s op de weg en de CO2-uitstoot.

Wilt u liever geen nieuwe leaseauto’s aanschaffen? Dan is een deelautoservice wellicht een oplossing. Hiermee voorkomt u hoge aanschafkosten, onderhoudskosten, tankbonnetjes en andere gerelateerde zaken. Daarnaast kan een deelauto voor korte periodes worden gebruikt. Een uitkomst wanneer u of uw personeel af en toe een paar klanten bezoekt.

3. Geef uw medewerkers een duwtje in de goede richting met reiskostenvergoeding
In plaats van de verantwoordelijkheid van duurzaam-handelen bij uw medewerkers neer te leggen, kunt u ook het heft in eigen handen nemen. Met een reiskosten- of kilometervergoeding helpt u werknemers om duurzame keuzes te maken. Zo kunt u instellen dat de eerste kilometers niet worden vergoed. Op deze manier moedigt u werknemers die dichtbij kantoor wonen aan met de fiets of het openbaarvervoer te reizen. Daarnaast kunt u met een parkeerbeleid invloed uitoefenen op het gedrag van uw personeel. Zoals betaald parkeren of een parkeervergunning die verrekend wordt met het nettosalaris. Of alleen parkeerplaatsen reserveren voor medewerkers die verder dan vijftien kilometer moeten reizen.

4. Pak eens de trein of een OV-fiets
Een station of bushalte in de buurt van uw bedrijfspand? Stimuleer dan duurzame vervoersmiddelen als de trein en bus. Het is goed om te weten dat een OV-abonnement in veel gevallen goedkoper is dan een kilometervergoeding. Zakelijke abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard, worden door veel vervoersbedrijven aangeboden.

Ligt uw kantoor verder van een station af? Ook dan zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een OV-fiets. In dat geval kunt u uw abonnement aanvullen met de OV-fiets waardoor medewerkers met één kaart gebruik kunnen maken van verschillende typen vervoer.

5. Introduceer een fiets van de zaak
Medewerkers die in de buurt van uw bedrijfspand wonen, kunt u een fiets van de zaak aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld met de leasefietsregeling. Deze regeling lijkt op een leaseregeling voor auto’s, maar dan een stuk duurzamer. In het geval werknemers verder van kantoor wonen kan de elektrische fiets of speed pedelec een alternatief bieden.

Sinds 1 januari 2020 is fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Hierdoor behoort het bijhouden van het aantal kilometers tot het verleden.

Goed verzekerd onderweg

Reist u op werkdagen met uw eigen auto naar de zaak of bezoekt u klanten? Ga dan veilig op pad met een eigen vervoerverzekering. Voor de zakelijke auto’s binnen uw onderneming is er de wagenparkverzekering. De verzekering kunt u zelf samenstellen en voorkomt bedrijfsschade door stilstaande bedrijfsauto’s. Vraagt u zich af of uw vervoersmiddelen binnen uw bedrijf goed zijn verzekerd? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts. Zij brengen samen met u de risico’s in kaart en bekijken of deze goed zijn afgedekt.

 

Bron: KvK