Nieuws

Vlucht geannuleerd of gemist door de drukte op Schiphol? Hier heeft u recht op


Drukte Schiphol

Vlucht geannuleerd of gemist door de drukte op Schiphol? Hier heeft u recht op

U heeft er vast over gelezen of gehoord, enorme drukte en chaos op Schiphol. De grootste luchthaven van ons land kampt de laatste tijd met enorme rijen en vertragingen waardoor sommige passagiers zelfs hun vlucht missen. Naast een grote teleurstelling kunnen de kosten hoog oplopen. Waar heeft u precies recht op wanneer uw vlucht niet vertrekt of wanneer u een vlucht mist door de lange wachtrijen?

Uw vlucht wordt geannuleerd

Allereerst is het van belang dat u controleert of uw vlucht officieel geannuleerd is. Paul Vaneker van EUclaim zegt; ‘Je vlucht is pas geannuleerd als je daarover bent geïnformeerd via een e-mail, sms of als het op de borden op de luchthaven vermeld wordt.’ In het geval uw vlucht daadwerkelijk is geannuleerd dan kunt u zich melden bij de informatiebalie van uw luchtvaarmaatschappij op de luchthaven. Zij hebben namelijk een vervoersverplichting en moeten daarom een alternatief regelen, stelt Vaneker.

In situaties als die van afgelopen weken, wanneer het enorm druk is bij deze informatiebalies, kunt u ook zelf een ticket boeken bij dezelfde of een andere maatschappij naar de bestemming. ‘Je mag inderdaad zelf een vlucht boeken en declareren als je luchtvaarmaatschappij dat niet -op tijd- voor je doet.’ Aldus Vaneker. Let er wel op dat dit een vergelijkbare vlucht moet zijn. Toch is het aan te raden om van tevoren bij de maatschappij na te gaan hoe zij omgaan met de vergoeding van alternatieve vergelijkbare vluchten.

Heeft u recht op een vergoeding of vervangend vliegticket?

Wanneer u een alternatieve vlucht krijgt aangeboden door de luchtvaartmaatschappij, kunt u zelf nagaan of dit ‘passend’ is. Gaat het om een korte trip en vertrekt de vlucht pas de volgende dag, dan heeft de reis mogelijk geen zin meer. U kunt dan afzien van de reis en het geld van het ticket terugvragen.

Wanneer heeft u recht op compensatie?

Naast een nieuw ticket of terugbetaling hiervan, kunt u als passagier in sommige gevallen recht hebben op compensatie. De omvang hiervan hangt af van de afstand van de vlucht, de duur van de vertraging en het moment waarop u bent geïnformeerd. Als passagier heeft u alleen recht op compensatie als de vertraging niet veroorzaakt wordt door overmacht zoals weersomstandigheden. Bij staking van het eigen personeel van een luchtvaarmaatschappij gaat het niet om overmacht. Bij stakingen van derden zoals de luchtverkeersleiding is daar wel sprake van.

U mist een vlucht door lange wachtrijen op de luchthaven

Van u als passagier wordt verwacht dat u een geldig reisdocument en ticket heeft, en dat u op tijd bij zowel de incheckbalie als de gate bent. Mocht het zijn dat u door de lange wachtrijen dit niet waar kunt maken, dan voldoet u dus niet aan de eisen en vervalt helaas uw recht op vergoeding. Uw annuleringsverzekering, zoals via Klap, biedt in dat geval dus geen standaard dekking. Mochten er verhinderingen ontstaan tijdens de reis, dan zijn extra kosten op de doorlopende reisverzekering wel gedekt, zoals in de polisvoorwaarden is opgenomen.

Bron: nu.nl