Nieuws

Uitgebreide dekking met een collectieve zorgverzekering in 2023


Collectieve zorgverzekering 2023

Vanaf 2023 wordt de collectiviteitskorting op basisverzekeringen afgeschaft. Verzekeraars mogen dan geen korting meer geven op verzekeringen die via een collectief worden afgesloten. Onder andere om die reden zijn nagenoeg alle premies voor het jaar 2023 gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Toch kan het nog steeds interessant zijn om een collectieve zorgverzekering aan te bieden, onder meer omdat dit belangrijke voordelen met zich meebrengt voor uw personeel. In dit artikel leest u er meer over.

Wat is het?

Een collectieve zorgverzekering is een ziektekostenverzekering die gezamenlijk wordt afgesloten voor een grote groep (een collectief). Een collectief bestaat uit mensen die bepaalde overeenkomsten hebben, zoals de werkgever, het soort werk, de sportclub of lidmaatschap van een (belangen)vereniging. Doordat het gaat om een grotere groep mensen met bepaalde overeenkomsten, is het voor zorgverzekeraars makkelijker om de risico’s in te schatten en de schadelast te kunnen voorspellen. Ook kunnen zij soms afspraken maken met het collectief waardoor een gedeelte van de zorgkosten wordt voorkomen. Hierdoor kunnen verzekeraars goedkoper en gerichter zorg inkopen en daarom bijvoorbeeld korting aanbieden op de polis.

Collectieve zorgverzekering voor personeel

Als u lid bent van een collectief waar een gezamenlijke zorgverzekering wordt aangeboden, kunt u gebruik maken van de collectieve zorgverzekering. Maar dat hoeft niet. Het kan slim zijn omdat de collectieve verzekering soms voordelen biedt die niet gelden wanneer er individueel een verzekering wordt afgesloten, maar het is niet verplicht om deel te nemen. Ook als werkgever bent u niet verplicht om uw personeel een collectieve zorgverzekering te bieden, maar het kan wel een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde voor uw medewerkers zijn.

Voordelen van een collectieve verzekering
Vanaf 2023 geldt er geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering en zijn de premies per zorgverzekeraar dus voor iedereen gelijk. Toch kan een collectieve zorgverzekering nog wel belangrijke voordelen bieden, zoals:

  • Korting op de aanvullende verzekering of tandverzekering
  • Extra vergoedingen, bijvoorbeeld voor fysiotherapie
  • Toegang tot exclusieve zorgprogramma’s
  • Tips om de gezondheid te ondersteunen of verbeteren
  • Geen medische selectie voor de aanvullende verzekering

Een zorgverzekering kan een bijdrage leveren aan een lager verzuim. Daarom is het ook voor u als werkgever van belang dat uw medewerkers een goede zorgverzekering hebben met ruime vergoedingen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen via een collectief zijn niet altijd standaard voordeliger. Dit hangt onder andere af van uw personeel, de sector waarin uw bedrijf werkzaam is, de hoeveelheid werknemers en de mogelijkheden. Het is daarom altijd goed om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en informatie in te winnen bij uw adviseur. Klap kan samen met u bekijken welke collectieve zorgverzekering aansluit bij de persoonlijke behoeften binnen úw bedrijf. Zo heeft u een passende zorgverzekering met interessante voordelen voor uw personeel.

Neem contact op voor aanvullende informatie.

 

Bron: Zorgwijzer