Stormschade aan bedrijfspand: wat is verzekerd?
Harde windstoten met een snelheid tot wel 100 km per uur razen over ons land. Wateroverlast, bomen die omwaaien en dakbedekking die loslaat. Hoewel uw kantoorpand stevig in de grond staat, kan een storm leiden tot schade. Wat kunt u doen om schade tot een minimum te beperken en wat is er precies verzekerd?
Wat is verzekerd bij stormschade?
Tijdens een storm kan er schade ontstaan op verschillende plekken. Maar wanneer is er eigenlijk sprake van storm? Dat verschilt. Weerdiensten gaan bij storm uit van windkracht 9, maar bij een opstal-, inventaris- of inboedelverzekering is het uitgangspunt windkracht 7. In veel verzekeringsvoorwaarden staat vermeld dat er sprake moet zijn van een windkracht van ten minste veertien meter per seconde.
In de meeste gevallen is stormschade verzekerd binnen uw opstal-, inventaris- of inboedelverzekering. Tenzij er sprake blijkt te zijn van onvoldoende onderhoud aan een gebouw waardoor de schade (mede) is ontstaan. Wel is er bij stormschade altijd een eigen risico van toepassing. Meer informatie over het eigen risico is terug te vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering.
Hoe voorkom ik schade aan mijn bedrijfspand?
Naast het feit dat u zichzelf kunt indekken tegen stormschade door het afsluiten van verschillende verzekeringen, zijn er ook een aantal zaken welke u zelf kunt regelen. Hieronder een aantal tips om stormschade te beperken:
- Houd de weersverwachting in de gaten en neem waarschuwingen van de weerdiensten serieus.
- Zorg ervoor dat ramen en deuren van het kantoorpand gesloten zijn.
- Sluit alle rolluiken en zonneschermen en haal eventuele vlaggen naar binnen.
- Maak een controle ronde langs uw bedrijfspand om te controleren of er geen losse onderdelen aan het gebouw zijn zoals dakbedekking, gevelbeplating en reclameborden.
- Laat geen losse spullen rond het gebouw staan zoals stoelen, tafels, bloembakken of losstaande terrasafscheidingen.
- Wanneer mogelijk, controleer of de dakgoten en regenpijpen schoon zijn.
- Heeft u bomen en struiken op uw terrein? Snoei deze dan regelmatig en verwijder loshangende takken.
Bovenstaande punten zijn een aantal voorbeelden hoe u schade kunt voorkomen. Natuurlijk zijn er nog vele andere voorzorgsmaatregelen te treffen die uiteraard per bedrijfspand kunnen verschillen. Het belangrijkste advies is; controleer regelmatig uw pand en bedenk of de zaken aan- en rond uw bedrijfspand zoveel mogelijk storm-proof zijn, of gemaakt kunnen worden.
Wat moet ik doen bij stormschade?
Heeft de storm ondanks de voorzorgsmaatregelen toch een spoor van vernieling achtergelaten? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekering. Dit kunt u doen op het moment van schade:
- Maak na de storm foto’s van de ontstane schade.
- Dienen er noodvoorzieningen getroffen te worden? Dan kunt u hier zonder overleg opdracht voor geven. Het gaat hierbij dan om noodreparaties die het verergeren van schade kunnen voorkomen of beperken.
- Meld de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar.
Loopt uw verzekering via Klap Verzekeringsmakelaar? Dan kunt u schade telefonisch, via e-mail (schadezakelijk@klap.com) en online melden. Heeft u vragen over de polis of het verzekerd bedrag? Neem dan contact op met uw accountmanager, zij staan voor u klaar en helpen graag.