Nieuws

Prinsjesdag 2024: dit zijn de gevolgen voor uw onderneming


Ieder jaar op Prinsjesdag maakt het kabinet de plannen en investeringen voor het komende jaar bekend. Volgend jaar gaan de meeste mensen er in koopkracht op vooruit. Dat varieert van 0,4 tot 1,1 procent en komt bijvoorbeeld doordat de inkomstenbelasting wordt verlaagd. Verder gaat er meer geld naar veiligheid, maar minder naar onderwijs, openbaar vervoer in de randstad en ontwikkelingssamenwerking. Ook moet het in de toekomst aantrekkelijk blijven voor bedrijven om zich hier te vestigen. Dit volgt uit de Miljoenennota en de Rijksbegroting voor 2025. Wat is de impact van de nieuwe plannen op uw bedrijfsvoering? Wij lichten een paar belangrijke punten uit.

  • Extra steun voor innovatieve bedrijven; voor startende en innovatieve ondernemingen die een bijdrage leveren aan een duurzaam en toekomstbestendig Nederland, stelt de overheid financiering beschikbaar via Invest-NL.
  • CO2-heffing wordt niet verhoogd; door geen extra verhoging van de CO2-heffing in te voeren, wordt het vestigingsklimaat voor bedrijven in Nederland versterkt.
  • Bpm voor bestelauto’s; vanaf 2025 moeten ondernemers Bpm (belasting personenauto’s en motorfietsen) betalen over de aanschaf van hun bestelauto. Bij de aanschaf van bestelauto’s die geen schadelijke stoffen uitstoten (zoals auto’s die op elektriciteit of waterstof rijden) hoeft geen Bpm te worden betaald. Wel stopt in 2025 de huidige subsidie op elektrische bestelauto’s.
  • Btw op sport, cultuur en recreatie van 9 naar 21 procent; vanaf 2026 geldt een btw-verhoging van 9 naar 21 procent voor onder andere kunst, concerten, sportwedstrijden, musea, voorstellingen en kermissen. Ook overnachtingen in hotels of op vakantieparken worden duurder. Voor bepaalde vormen van dagrecreatie, zoals pretparkbezoek, blijft het lagere btw-tarief van kracht.
  • Invoering van zero-emissie-zones; er worden afspraken met gemeentes gemaakt over het instellen van zero-emissie-zones. Voor huidige auto’s geldt een overgangsregeling, maar een bestelauto of vrachtwagen die vanaf 2025 nieuw wordt aangeschaft wordt alleen toegelaten tot deze zones wanneer de auto uitstootvrij is. Momenteel denken meer dan 30 steden erover een zero-emissie-zone in te stellen.

 

Voor meer informatie en de gevolgen van de plannen voor verschillende bedrijfsvormen, bekijk de website van de KvK.

Let op: de ingangsdatum van deze wijzigingen is nog niet definitief. De plannen dienen door de Eerste- en Tweede Kamer te worden goedgekeurd voordat deze definitief worden gemaakt.