Nieuws

Ondernemen tijdens Black Friday


Black Friday

Black Friday; hét kortingsfestijn van het jaar dat uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Inmiddels kunt u als ondernemer niet meer om de booming #blackfriday heen. De dag volgend op de feestdag thanksgiving zorgt voor (online) koopjeswoede en chaos die het gevolg zijn van flinke kortingen. Voor wie dacht dat het een groot Amerikaans spektakel is en zou blijven, heeft het mis. Black Friday wint ook in Nederland jaarlijks aan populariteit.

Zowel grote- als kleinere ondernemers voelen zich genoodzaakt mee te doen aan Black Friday omdat consumenten van hen verwachten een lagere prijs voor producten en diensten te hanteren tijdens deze dag. Bovendien is de koopintentie van consumenten rondom Black Friday gigantisch. Door zelf niet mee te doen, lopen ondernemers het risico dat de concurrent de klant binnenhaalt met scherpe aanbiedingen.

Ook Black Friday brengt ondernemersrisico’s met zich mee

Overbelaste computersystemen, minieme winstmarges, of vertraagde levering van pakketten; ook wanneer u als ondernemer wel meedoet met de kortingsacties zijn er risico’s van het koopgedrag tijdens Black Friday.

Wat als er tussen uw Black Friday leveringen een ondeugdelijk product zit? Als ondernemer probeert u altijd veilige- en kwalitatieve producten of -diensten te leveren. Toch kan hier een fout insluipen. Wanneer u onverhoopt een gebrekkig product levert, is dit in principe uw verantwoordelijkheid als ondernemer. De klant kan uw bedrijf aansprakelijk stellen voor schade die is ontstaan. De klant mag een bepaalde veiligheid en kwaliteit van een product verwachten bij normaal gebruik. Indien het product niet aan deze verwachtingen voldoet, en de situatie aan bepaalde wettelijke regels voldoet, kan er productaansprakelijkheid worden vastgesteld. Als de schade meer dan € 500,- is wordt vaak de producent aangesproken, bij schade van minder dan € 500,- de leverancier.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Schade door een gebrek aan een product kunt u verzekeren met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade waarvoor u met uw bedrijf verantwoordelijk bent. De Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt letselschade en schade aan spullen van anderen. Omdat de risico’s groot zijn en aansprakelijkheid hoge kosten met zich meebrengt, is deze verzekering onmisbaar voor iedere ondernemer.

Als u al een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, is het verstandig om te controleren of deze ook productaansprakelijkheid dekt.

Wilt u als ondernemer zorgeloos genieten van de chaotische drukte tijdens Black Friday? Wees u zich dan bewust van de verschillende risico’s die op de loer liggen. Twijfelt u welke verzekering het best aansluit op uw situatie? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Zij staan u graag te woord.