Niet verzekerd, maar toch vergoeding na schade door rellen
Na afkondiging van de avondklok, domineerden beelden van groepen relschoppers, in brand gestoken auto’s, geplunderde winkels en vernielingen het nieuws. Grote en kleine steden in Nederland waren het doelwit van relschoppers die op gewelddadige manier hun onvrede met de maatregelen lieten blijken.
Tijdens de ‘avondklokrellen’ zijn winkels en panden beschadigd geraakt of zelfs geplunderd en al deze schade moet nu vergoed worden. Ondernemers die niet voor deze schade zijn verzekerd, komen in aanmerking voor vergoeding vanuit een schadefonds, is bekend geworden.
Goed nieuws
Veel ondernemers kunnen rekenen op schadevergoeding door hun verzekeraar, maar er blijkt ook een groep ondernemers te zijn die hier niet voor verzekerd is. Voor ondernemers die niet verzekerd zijn, is toch schadevergoeding mogelijk.
Schadefonds Geweldsmisdrijven
Onverzekerde ondernemers die schade hebben opgelopen naar aanleiding van de rellen, kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat heeft demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra aan het ANP laten weten.
Vergoeding
Het overgrote deel van de ondernemers blijkt verzekerd te zijn en wordt op die manier al geholpen. Maar voor ondernemers die deze verzekering niet hebben, blijkt er nu dus goed nieuws te zijn. Zij kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor vergoeding van de geleden schade. Ook is er sprake van de oprichting van een nieuw ‘Bedrijvenschade bij coronarellen’ fonds. Hiermee wil het kabinet dat ook alle schade die niet door verzekeraars wordt vergoed, voor ondernemers volledig wordt bekostigd.
Schade verhalen
Volgens de demissionair minister kan op deze manier de volledige schade die ondernemers hebben opgelopen, worden opgevangen. Ofwel wordt schade die de relschoppers hebben toegebracht vergoed door de verzekeraars, ofwel wordt de schade betaald vanuit het schadefonds. De uiteindelijke bedoeling van het kabinet is om alle schade op de relschoppers en plunderaars zelf te verhalen. Omdat dit door middel van strafrechtelijke en civielrechtelijke procedures verloopt, gebeurt dit op de langere termijn.
Wat betekent dit voor u?
Als uw onderneming schade heeft opgelopen tijdens de rellen, dan is het belangrijk dat u hiervan aangifte doet bij de politie. Ongeacht of u wel of niet verzekerd bent en ongeacht of u weet wie de schade heeft veroorzaakt, is een aangifte de eerste stap.
Heeft u een schadeverzekering maar weet u niet of dit soort schade wordt vergoed? Neem dan contact op met uw accountmanager. Ook indien u geen verzekering heeft afgesloten of vragen heeft, kunt u bij onze deskundigen terecht. Zij helpen u graag verder en kunnen u voorzien van een advies op maat.