Nieuws

Hoe een VPN uw bedrijf minder kwetsbaar maakt


VPN

Één keer per ongeluk verbinding maken met een onveilig netwerk kan er al voor zorgen dat informatie over uw bedrijf in verkeerde handen valt. Door een onveilige netwerkverbinding kunnen onbevoegden meekijken met uw gedrag op internet. Internetcriminelen kunnen op deze manier belangrijke informatie over uw bedrijf te weten komen en dit maakt uw onderneming kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een VPN kan u beschermen door een veilige netwerkverbinding te creëren. Hoe dit precies zit hebben wij voor u uiteen gezet.

Waarom gebruik maken van een VPN?

Online veiligheid is een hot topic. Wereldwijd gaat er meer geld om in cybercriminaliteit dan in drugshandel. Internetcriminelen maken gebruik van kwetsbaarheden op servers en in verbindingen. Bij iedere verbinding die u maakt worden gegevens uitgewisseld. Door middel van een onveilige server kunnen criminelen uw gegevens onderscheppen. Zo kunnen essentiële bedrijfsgegevens worden achterhaald. Het gebruik van een VPN kan daarom belangrijk zijn voor uw onderneming. Het is niet voor niets dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van VPN’s door zowel consumenten als ondernemers. Een VPN zorgt voor afscherming van uw gegevens en kan helpen bij het tegengaan van cyberrisico’s.

Virtueel privé netwerk (VPN)

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. Deze software zorgt voor versleuteling van uw data. Normaliter maakt uw computer rechtstreeks verbinding met de server van de website die u bezoekt. Gebruikt u een VPN, dan werkt deze als tussenliggende schakel. Gegevensuitwisseling gaat niet meer rechtstreeks, maar gebeurt op beveiligde manier via de VPN. Deze beschermt de verzonden gegevens door deze te verhullen en anonimiseren. Wanneer u en uw personeel uitsluitend via uw beveiligde en goed afgesloten bedrijfsserver werken, is een VPN misschien niet nodig. Maar zit u één keer in een koffietentje op wifi, dan zijn de gegevens die u online verzendt al kwetsbaar. Zeker in deze tijd waarin men vaker thuiswerkt, is het gebruik van een VPN dus geen overbodige luxe.

Voor- en nadelen van het gebruik van een VPN

Belangrijke voordelen van een VPN zijn afscherming van uw gegevens en beveiliging tegen meelezers. Uw gegevens worden beschermd, mits u met de juiste VPN verbinding maakt, en zijn onleesbaar in het geval dat ze onderschept worden door kwaadwillenden. Een ander voordeel is het bieden van privacy. Uw eigen locatiegegevens en IP-adres worden niet doorgegeven. Een VPN koppelt uw verbinding aan een IP-adres uit een ander land waardoor het lijkt of u vanuit daar verbinding maakt. Ook wordt een VPN gebruikt om geblokkeerde middelen of websites toegankelijk te maken. Wanneer u in een land bent waar het internetverkeer wordt gecensureerd, kan het gebruik van bijvoorbeeld sociale media worden geblokkeerd. Via een VPN heeft u dan vaak nog wel toegang. Ook worden VPN’s door consumenten toegepast om streamingdiensten te gebruiken die anders in Nederland niet beschikbaar zijn.

Nadelen van de software zijn dat uw gegevens onbeschermd bij de VPN aankomen en het dus extra belangrijk is een betrouwbare VPN uit te zoeken, en deze zijn vaak betaald. Ook is het nodig om ieder apparaat individueel via VPN te laten verbinden. Om dit voor al uw netwerkverbindingen in één keer te regelen dient u een apart soort router aan te schaffen. Daarnaast kunnen met een VPN bepaalde gegevens nog steeds naar u te herleiden zijn door middel van bijvoorbeeld tracking-cookies.

Wat als mijn bedrijf toch te maken krijgt met internetcriminaliteit?

Hoewel het zeker helpt om uw gegevens te beschermen, is alleen het gebruik van een VPN niet afdoende. Uw bedrijf loopt nog steeds risico op hacks, online fraude en andere vormen van internetcriminaliteit. De impact van cybercrime is groot en helaas krijgen steeds meer kleine maar ook grotere ondernemingen hiermee te maken. Door aanvullende maatregelen te nemen zoals het gebruik van tweestapsverificatie en het installeren van een goede virusscanner, kunt u de risico’s verminderen. Met een verzekering tegen cybercriminaliteit beschermt u uw onderneming tegen de financiële gevolgen mocht er toch iets gebeuren.

Welke VPN moet ik hebben?

Om niet van de regen in de drup te raken, is het van belang dat u kiest voor een betrouwbare aanbieder wanneer u besluit van een VPN gebruik te gaan maken. Het downloaden van gratis VPN apps via uw mobiele telefoon is af te raden. Door deze apps van vaak Chinese bedrijven kunnen uw bedrijfsgeheimen in handen van de Chinese overheid komen en zijn deze alsnog niet veilig. Voor een paar euro per maand heeft u een VPN abonnement voor consumenten dat ook voor kleine ondernemingen geschikt is. Verschillende websites, zoals VPNGids.nl en VPNdiensten.nl, kunnen u helpen bij het vinden van betrouwbare VPN aanbieders en ook de Consumentenbond heeft hier een artikel over geschreven.

 

Bron: KVK, VPNGids.nl, Consumentenbond