(Feestelijke) gelegenheidsinbrekers
De decembermaand is helaas niet alleen de maand van feestdagen, cadeaus en samenzijn. Traditiegetrouw zijn ook inbrekers in de feestmaand extra actief. Jaarlijks is in december een piek te zien in het aantal inbraken en inbraakpogingen. Wees u zich hiervan bewust en houd inbrekers buiten de deur. Met de tips in dit artikel kunt u de kans op woninginbraak verkleinen.
Ondanks de huidige omstandigheden, is het inbraakrisico helaas nog steeds groot. Nu we allemaal meer thuis zijn, vallen namelijk juist de huizen waarvan de bewoners niet aanwezig zijn meer op. Inbrekers maken van deze gelegenheid gebruik door tijdens de feestdagen hun slag te slaan. Terwijl het vroeg donker wordt en u op bezoek bent bij familie en vrienden, brengen inbrekers graag een bezoekje aan uw huis. Daarbij gaan ze altijd op zoek naar de huizen waar niemand aanwezig is en/of ze het makkelijkst kunnen binnenkomen. Ook wanneer u korte tijd van huis bent (bijvoorbeeld om boodschappen te doen) kan er worden ingebroken.
Brengt u de feestdagen niet in eigen huis door? Zorg dan dat u uw huis veilig achterlaat. Deze 5 inbraakpreventietips helpen u daarbij:
1. Goed sluitwerk
De eerste tip is een inkoppertje; zorg ervoor dat u deuren en ramen goed afsluit. Daarbij is het van belang dat u over goede sloten beschikt. Voor- en achterdeur beveiligt u met een gecertificeerd veiligheidsslot met cilinder en veiligheidsbeslag. Ramen dienen over gecertificeerde raam- of druksluitingen te beschikken, eventueel in combinatie met ‘dievenklauwen’. Bent u niet zeker van de kwaliteit van uw sloten? Laat deze dan controleren door een vakman.
2. Sleutelbeheer
Ga verantwoordelijk om met uw huissleutels. Leen deze niet gemakkelijk uit en hang geen adres- of naam tag aan uw sleutels. Laat sleutels niet in de deur zitten en laat ook niet teveel kopieën maken. Leg ook zeker geen sleutel onder een plantenbak of deurmat, inbrekers zijn zich namelijk bewust van deze plaatsen.
3. Rondom uw woning
Laat geen gereedschap of andere materialen rondslingeren die kunnen worden gebruikt om een ruit in te tikken. Het beste kunt u ook tuinmeubilair en dingen als een container of ladder opbergen. Deze voorwerpen kunnen namelijk een uitnodiging zijn voor de gelegenheidsinbreker. Eventueel kunt u gebruikmaken van beveiligingscamera’s in of rondom uw huis.
4. Bewoond huis
Zorg dat uw huis te allen tijde een bewoonde indruk maakt. Voorkom dat alles heel netjes is opgeruimd. Laat lampen die u normaal gesproken gebruikt ’s avonds aangaan, ook wanneer u van huis bent. Dit kan door middel van tijdschakelaars of maak gebruik van slimme lampen die u op afstand aanzet door middel van een app. Denk ook aan het licht in de badkamer of wc of zelfs aan de radio, om inbrekers letterlijk om de tuin te leiden.
5. Social media
Wees u bewust van uw gebruik van social media. Zet niet té enthousiast op Facebook of Instagram dat u de feestdagen elders viert, of deze zelfs doorbrengt in het buitenland. Of zorg dat uw account goed is afgeschermd tegen ongewenste lezers. Gelegenheidsinbrekers hoeven niet te weten dat u zich de hele avond of dag aan de andere kant van het land bevindt.
Verzeker uzelf tegen de gevolgen van inbraak
Ondanks preventie en voorzichtigheid is er een kans dat er toch in uw huis wordt ingebroken. Met een goede inboedelverzekering bent u gedekt tegen diefstal van spullen als gevolg van inbraak. Inbraakschade die aan uw woning ontstaat valt in principe onder uw opstalverzekering. Voorwaarde is wel dat er duidelijk sporen van inbraak te zien zijn (iemand moet namelijk ‘onrechtmatig uw huis zijn binnengekomen’) en dat u aangifte doet bij de politie.
Let ook op de dekking die uw inboedelverzekering aanhoudt voor inbraak. Voor diefstal van diefstalgevoelige zaken (zoals geld, elektronica, kunst en sieraden) kunnen dekkingsbeperkingen gelden. Soms is het mogelijk de dekking uit te breiden en het verzekerd bedrag voor deze zaken te verhogen.
De deskundigen van Klap kunnen u adviseren over een geschikte verzekering tegen inbraak. Ook kunnen zij samen met u beoordelen of uw huidige dekking aansluit bij uw situatie.
Bron: Gemeente Zandvoort, Hart van Lansingerland, Nemef, Onderlinge Brandverzekering Steenwijkerwold