Energiebesparingsplicht
Nederland moet de CO2 uitstoot in 2030 met 49% hebben verminderd. Om dit met z’n allen voor elkaar te krijgen, wordt onder meer ingezet op verdere verduurzaming van bedrijven. Het gevolg hiervan is dat aan bedrijven en ondernemers in Nederland nogal wat eisen worden gesteld. Informatie over de energiebesparingsplicht en tips over wat u zélf kunt doen om energie te besparen, vindt u in dit artikel.
Kantoorpand moet vanaf 2023 tenminste energielabel C hebben
Er geldt in Nederland al enige tijd een energiebesparingsplicht: bedrijven en instellingen zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Dit geldt nu alleen voor organisaties die meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 aan aardgas verbruiken per jaar. De maatregelen zijn sector-afhankelijk en de overheid ziet streng toe op naleving van de verplichting. Daar komt bij dat uw kantoorpand vanaf 2023 minimaal over energielabel C moet beschikken. In deze lijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, kunt u terugvinden welke energiebesparende maatregelen u moet nemen voor uw bedrijf.
Helaas worden investeringen zoals een warmtepomp of de aanleg van zonnepanelen niet meegeteld voor de energiebesparingsplicht die bedrijven hebben. Hoewel deze verbeteringen wel milieubesparend zijn, zorgen ze niet voor een lager energieverbruik op zichzelf.
Verzeker u van een duurzaam bedrijfspand
Ook een duurzaam bedrijfspand loopt risico op schade. Wanneer u net flink heeft geïnvesteerd in verduurzaming, zou het zonde zijn als uw bedrijf schade oploopt en financieel in de problemen komt. Met een verzekering voor uw bedrijfspand, voor bedrijfsschade en voor uw inventaris, zijn uw financiële risico’s gedekt. Heeft u al een gebouwenverzekering maar brengt u verbeteringen aan om aan de energiebesparingsplicht te voldoen? Neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Soms moet hierdoor namelijk de dekking worden gewijzigd om goed verzekerd te blijven.
Ook kunt u een energieprestatieadvies (EPA) op maat laten opstellen. Hierdoor weet u welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen. Een EPA kunt u aanvragen bij een gecertificeerd energieadviseur.
Liever zelf aan de slag? Lees dan verder voor praktische tips.
Kostenbesparing
Stroom en gas wordt steeds duurder. Hierdoor levert energiebesparing uw bedrijf ook een financieel voordeel op in de vorm van kostenbesparing. Door bijvoorbeeld alle gloei- en halogeen lampen te vervangen door led-verlichting, bespaart u aanzienlijk op stroomkosten. Led-lampen zijn duurder in aanschaf, maar door hun lage stroomverbruik hebben deze zichzelf na een paar jaar volledig terugverdiend. In een slecht geïsoleerd bedrijfspand lekt onnodig energie weg. Het verbeteren van de isolatie scheelt tot wel 30% energieverlies per jaar. Door lagere stookkosten, verdient u deze investering binnen 5 tot 10 jaar terug.
Zo bespaart u direct energie
Met het treffen van onderstaande energiebesparende maatregelen kunt u vandaag al beginnen.
- Tijdschakelaars plaatsen: Maak gebruik van tijdschakelaars om apparaten niet onnodig aan te laten staan. Ook in stand-by modus verbruiken de meeste apparaten nog de nodige energie. Met tijdschakelaars laat u apparaten automatisch uitschakelen, zoals computers, beeldschermen en projectieapparatuur, maar ook de waterkoeler en het koffieapparaat;
- Verlichting vervangen: Door alle verlichting in uw bedrijfspand te vervangen door Led-verlichting, bespaart u stroom. Door de lange levensduur van Led-licht, hoeft u ook nog eens minder vaak nieuwe lichten te kopen. Met bewegingssensors zorgt u er bovendien voor dat de lichten niet branden in ruimtes waar dat op dat moment niet nodig is.
- Klimaat regelen: Heeft u een klimaatsysteem op het werk? Het is verstandig deze te koppelen aan de airco. Zo voorkomt u dat de verwarming begint te werken wanneer personeel de airco iets te enthousiast heeft aangezet. Verder helpen deurdrangers om veelgebruikte deuren te sluiten en tocht tegen te gaan. Zo blijft de temperatuur binnen beter gehandhaafd en bespaart u kosten en energie.
- Isoleren: Vooral oudere kantoorpanden zijn vaak slecht geïsoleerd. Dit drijft de energierekening op. U kunt de spouwmuren laten isoleren en ramen van enkel- of dubbel glas laten vervangen door hoogrendementsglas. Ook het isoleren van de warmwaterleidingen zou al veel kunnen schelen.
- Duurzame apparaten: Investeer in bijvoorbeeld energiebesparende printers of koop een energiezuinige vaatwasser en kies dan voor het waterbesparende programma.
Regelingen en subsidies
Het verduurzamen van uw bedrijf is een belangrijke maar kostbare investering. Om ondernemers daarin tegemoet te komen zijn een aantal subsidies in het leven geroepen.
Subsidie verduurzaming MKB
Met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) kunt u een energieadviseur inhuren voor een advies op maat. De subsidieregeling, die op 30 september 2022 sluit, vergoedt tot 80% van de kosten voor energieadvies en ondersteuning bij de uitvoering daarvan.
Energie-investeringsaftrek
Wanneer u energiebesparende maatregelen treft, loont het om na te gaan of uw bedrijf in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek regeling (EIA). Hiermee kunt u een deel van de kosten aftrekken van uw fiscale winst, waardoor u minder belasting betaalt. Om gebruik te maken van de Energie-investeringsaftrek gelden bepaalde voorwaarden.
Bron: KVK