Nieuws

Dit kunt u doen om schade door herfstweer te voorkomen


Herfst Herfstweer

U heeft het vast gemerkt, de herfst is weer begonnen. Dit houdt in meer regen en kans op harde wind, maar ook meer kans op schade door deze weersomstandigheden. In dit artikel vindt u verschillende tips en tricks waarmee u schade door herfstweer kunt voorkomen of tot een minimum kunt beperken. Ook leggen wij uit wat te doen in geval van schade.

  1. Hemelwaterafvoeren en dakgoten controleren

Om te beginnen is het verstandig om (indien u hierbij kunt) de hemelwaterafvoeren en dakgoten na te kijken en te onderhouden. Zorg dat deze vrij zijn van bladeren en ander vuil dat de afvoeren of dakgoten kan verstoppen. Zo voorkomt u dat neerslag uw gebouw of woning binnen kan stromen via bijvoorbeeld de loodslabben.

Wanneer u onverhoopt te maken krijgt met lekkage van het dak zelf, houd er dan rekening mee dat de herstelkosten van de oorzaak niet verzekerd zijn. De gevolgschade in uw pand zijn dat in de meeste gevallen wel.

  1. Welke maatregelen te treffen bij harde wind of storm

Bij kans op harde wind of storm kunt u eenvoudig maatregelen treffen om schade te voorkomen of om de kans hierop te verkleinen. Loop een controle ronde langs het pand en draag er zorg voor dat losliggende materialen of goederen worden weggehaald. Zorg er daarnaast voor dat bijvoorbeeld zonweringen op tijd zijn opgehaald en parasols op een veilige plek worden opgeborgen of in ieder geval zijn ingeklapt. Voor reclameborden maar ook schuttingen of terrasafscheidingen is het van belang te controleren of deze nog voldoende stevig staan.

Wellicht een voor de hand liggende maatregel, maar een die zeker niet vergeten mag worden; controleer of ramen en buitendeuren goed gesloten zijn. Mocht het zijn dat u bomen op uw terrein heeft dan is het verstandig om te controleren of er geen loszittende takken aan zitten.

  1. Dit moet u doen in geval van schade

Mocht u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade ondervinden, dan is het verstandig een aantal stappen te doorlopen. Als eerst moeten er foto’s van de schade worden gemaakt. Op het moment dat er noodvoorzieningen getroffen moeten en kunnen worden, dan kunt u hiervoor zonder overleg opdracht voor geven. Dit gaat dan om noodreparaties die het verergeren van schade kunnen voorkomen of beperken. Vervolgens meldt u direct de schade bij de verzekeraar. Is uw verzekering ondergebracht bij Klap? Dan kan dit telefonisch via 020 – 261 61 61 of online via het schadeformulier.