Nieuws

Brandgevaar door defecte verlichting


Brand Verlichting Huis

Brandgevaar door defecte verlichting

Een groot deel van de branden bij bedrijven in Nederland wordt veroorzaakt door defecte verlichting. Zo worden in de meeste bedrijfsgebouwen de defecte tl-buizen niet onmiddellijk vervangen. Eén of meerdere tl’s knipperen dan continu of hebben oranje gloeiende uiteinden. Met enkele eenvoudige tips kunt u de risico’s drastisch verminderen.

Preventietips

Om de kans op brand of een defect tot het minimale te beperken moeten uiteraard de defecte tl’s direct worden vervangen. Maar het verdiend de aanbeveling om de tl’s allemaal tegelijk te vervangen, al voor het einde van de levensduur. U voorkomt dan dat u steeds met een trap, ladder of hoogwerker een of enkele tl-buizen vervangen moeten worden. Bovendien blijft het licht altijd optimaal en wordt voorkomen dat defecte buizen een brandgevaarlijke situatie geven. Veel typen tl-buizen hebben een opgegeven levensduur van 3.000 branduren. U kunt dus zelf uitrekenen wanneer de buizen aan vervanging toe zijn.

EVSA Elektronisch voorschakelapparaat

Zodra een tl-buis begint te knipperen wordt deze na een aantal keren te hebben geknipperd automatisch door de elektronische starter uitgeschakeld. Ook kan het gloeien van de uiteinden van de buis niet meer optreden. Een elektronische starter voorkomt dus dat een brandgevaarlijke situatie kan optreden. Moderne TL-lampen zijn voorzien van een elektronisch voorschakelapparaat. Deze EVSA zorgt via een hoge frequentie ervoor dat het stroboscopische effect van de lamp tijdens het starten niet meer zichtbaar is. Ook zorgt de EVSA voor een besparing van ongeveer 20% op het energieverbruik en wordt de levensduur van TL-buizen met elektronische starters aanzienlijk verhoogd.

De afwegingen op een rij:

  • Levensduur versus prijs
    Goedkope lampen moeten meer vervangen worden, duurdere lampen gaan langer mee… Fabrikanten hebben hier ondertussen al op ingespeeld door elektronische starters aan te bieden. Het voordeel van elektronische starters zit hem bij het opstarten. De vervelende flikkering is er niet en stoorpieken zijn volledig verdwenen wat de levensduur van de lamp ten goede komt. Ze zijn ook veiliger vermits de elektronische starter de tl-lamp zal uitschakelen als die begint te knipperen of bij een defect. Dit zorgt ervoor dat er geen oranje gekleurde uiteinden kunnen voorkomen en dat je bespaart op stroomverbruik;
  • Aantal schakelingen
    Hoe meer je de starter belast, hoe sneller die stuk zal gaan en hoe sneller die vervangen moet worden;
  • Continuïteit
    Het is veel efficiënter om meteen meerdere tl-lampen te vervangen dan af en toe één enkele.

Een brand wordt gedekt onder onze bedrijfsschadeverzekering. Wilt u meer weten over brandpreventie en onze brandverzekeringen? Neem dan contact met ons op!