Nieuws

Kerst op het werk


Kerstboom Werk

Het is bijna zover; Kerstmis. De koude, donkere dagen voor kerst worden vaak opgeleukt door huizen en straten sfeervol aan te kleden. De huidige omstandigheden vragen om minder aanwezigheid op het werk en meer thuiswerken. Doordat we veel aan huis gekluisterd zijn, zullen we meer onze eigen kerstboom thuis zien dan ergens anders. Toch wilt u het ook op kantoor gezellig maken. Als het niet voor de aanwezige collega’s is, dan wel voor de schoonmakers/pakketbezorgers/kantoorhond of voor uzelf. Met één of meer goed versierde kerstbomen en wat verlichting komt u al een heel eind. Toch zijn er risico’s verbonden aan het aanbrengen van kerstversiering op de werkvloer. Daarom is het goed om alert te blijven. Een kerstboom en kerstversiering kunnen aanleiding geven tot ongelukken op het werk.

Denk om de veiligheid van medewerkers, klanten en uzelf bij het versieren van uw pand. Er zijn een aantal dingen waar u zelf op kunt letten om iedereen een gezellige kersttijd te bezorgen en ongelukken te voorkomen.

1. Voorkom tillen

Voorkom dat er zware last moet worden getild. Gebruik een steekwagentje, verschuif de lading naar de juiste plek of zorg voor wieltjes onder de bakken- of plateaus met kerstspullen. Moet er toch getild worden? Houd dan de volgende richtlijnen aan om rug en armen te sparen: zet de voeten rond de last en stevig plat op de grond, buig door de benen om de last op te tillen. Til met een rechte rug en draag de last dicht tegen het lichaam. Zware last draagt u het beste samen met een collega. Onthoud: kerst gaat om samen zijn, en in dit geval om samen dóén.

2. De kerstboom

Kiest u voor een kunstboom of gaat u voor een echte boom op het werk? Beiden hebben natuurlijk voor- en nadelen. Ook het veiligheidsaspect is belangrijk om mee te nemen in de afweging. Een natuurlijke kerstboom is brandgevaarlijk omdat deze veel hars bevat. Een uitgedroogde kerstboom kan al vlam vatten door de hitte van de verlichting en kan vervolgens al binnen 30 seconden volledig opbranden. Daarom is het van belang om het vochtgehalte in de naalden op peil te houden. Dit kan door de boom na het optuigen dagelijks water te geven, maar handiger is het gebruik van een waterreservoir. Houd ook dan de vochtvoorziening bij om te voorkomen dat de boom uitdroogt. Gaat u voor een kunstkerstboom? Dan is het zaak dat deze geïmpregneerd wordt. Laat een erkend en professioneel bedrijf de kerstboom of kerstbomen impregneren, of koop een kunstboom die al met brandvertragend middel is bewerkt.

Zet de kerstboom op een goede plek en zorg ervoor dat deze stevig staat. Een hoge kerstboom kunt u vastzetten zodat deze niet omvalt. Hiervoor draait u een schroefoog in het plafond en bevestigt u met staaldraad de stam van de boom hieraan. Kies de juiste plek om de kerstboom of -bomen neer te zetten. Plaats deze nooit dichtbij brandbare materialen (zoals gordijnen) en plaats ook geen twee kerstbomen te dicht bij elkaar. De boom mag geen vluchtroute blokkeren, zet deze daarom niet voor een trap, in een (kleinere) hal of voor een nooddeur.

3. Sfeerverlichting

Begint u aan de kerstverlichting? Houd dan rekening met een aantal dingen om te voorkomen dat er brand of kortsluiting ontstaat. Rol haspels met verlengsnoeren volledig uit. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Maak gebruik van een veilig verlengsnoer/stekkerdoos (deze herkent u aan het KEMA-keurmerk) en sluit ook niet te veel stekkers aan op één stekkerdoos. Vervang kerstverlichting waarvan één of meer lampjes het niet doen, of waarvan het snoer is beschadigd. Zorg er ‘s avonds bij het verlaten van het pand voor dat de kerstverlichting uit staat en sluit goed af.

4. Trapje op, trapje af

Kunt u er niet helemaal goed bij tijdens het aanbrengen van de kerstversiering? Gebruik nooit een stoel of krukje als opstap. Gebruik een trapje of ladder en plaats deze op een vlakke ondergrond. De handen moeten vrij zijn bij het beklimmen van de ladder, dus de versiering kan het beste worden aangegeven wanneer u stevig op de ladder staat.

5. Goed verzekerd aan de slag

Mocht er ondanks voorzorg toch iets gebeuren, dan is het van belang om goed verzekerd te zijn. Het risico op brand en schade kunt u verzekeren door middel van een gebouwenverzekering en een inventaris- en goederenverzekering. Gevolgschade door bedrijfsstilstand na een incident verzekert u door middel van de Bedrijfsschadeverzekering.

Klap kan u helpen met het maken van een inventarisatie van uw risico’s en huidige dekking zodat u niet onder- of oververzekerd bent. Vraag onze deskundigen om advies.

 

Bron: BHV, Brandveilig, Brandweeracademie NIFV