Nieuws

De werkdag van… Sandra van Dijk – Pensioenconsultant bij Klap


Sandra van Dijk werkdag van nieuws

In de rubriek ‘De werkdag van’ nemen we een kijkje in een werkdag van een Klapper. Wat doen medewerkers van Klap zoal gedurende de dag, wat motiveert hen en waar liggen de uitdagingen. Op deze manier geven wij onze volgers meer inzicht in het reilen en zeilen binnen een verzekeringskantoor en leren wij onze mede Klappers steeds beter kennen. Dit keer Sandra van Dijk; Pensioen consultant bij Klap.

7:00 Ochtendritueel

Rond zeven uur gaat bij ons gezin de wekker, en komt er reuring in huis. Doordat onze puberdochters de badkamer bezetten, heb ik een excuus om nog eventjes rustig wakker te worden. Daarna stap ik onder de douche, bedenk me ondertussen hoe mijn agenda eruit ziet, en kan de dag echt beginnen. Na een onderbroken ochtendritueel (‘Mam, ik kan mijn trui niet vinden.’, ‘Weet jij waar mijn wiskunde boek ligt?’), eet ik een lekker en gezond ontbijt en struin ondertussen diverse nieuwskanalen af. Daarna stap ik in de auto. Op weg naar mijn werk.

9:00 Aankomst op (thuis)werkplek

Mijn man, Sander Geytenbeek, en ik hebben de luxe dat we een thuiswerkplek hebben in een huisartsenpraktijk bij ons in de buurt. Daar aangekomen, log ik in op mijn computer en check mijn mail. Daarna pak ik een kop koffie en begin aan mijn eerste (Zoom)afspraak.

10:30 Overleg

Gedurende de dag overleg ik veel met Sander, die tegenover mij zit, over de verschillende pensioenoplossingen voor onze relaties. Altijd handig om je man, die werkzaam is in hetzelfde vak, in de buurt te hebben. Zo praat je eens over iets anders dan de boodschappen en wat we vanavond eten. Daarnaast heb ik elke dag wel contact met ons pensioenteam en dan vooral met mijn lieve collega Kim, met wie ik nauw samenwerk, om de lopende zaken te bespreken en af te wikkelen.

Momenteel is een uitdaging de Wet Toekomst Pensioenen die, zoals het er nu uitziet, in zal gaan per 1 januari 2023 met een overgangsperiode tot 1 januari 2027. Dit is zeer impactvol en voor ons als adviseurs de taak om werkgevers en ondernemingsraden te begeleiden bij het aanpassen van hun pensioenregeling aan deze nieuwe wet. Een andere uitdaging vind ik fusies en overnames. Hoe ga je dan om met de (verzekerbare) arbeidsvoorwaarden van de medewerkers? Complex, maar ook super interessant!

11:30 Afspraak buiten de deur

Regelmatig heb ik afspraken buiten de deur. We kennen onze relaties over het algemeen heel goed. Ik kom bij werkgevers over de vloer waar ik al jaren kom, en hoor dan wat er daar speelt. Zo leer ik weer van hen. Die betrokkenheid geeft een extra dimensie. Daarnaast vind ik het superleuk om met de werknemers van bedrijven te praten. Dat leidt naast een duidelijke pensioencommunicatie vaak tot interessante gesprekken over hun leven.

15:00 Pensioenadvies schrijven en pensioenpresentatie voorbereiden

Het geeft mij energie als een relatie na ons gesprek helemaal blij is met het pensioenadvies dat ik heb gegeven. Dat heb ik ook als medewerkers blij zijn na het bijwonen van een pensioenpresentatie ‘omdat ze het ineens beter begrijpen en constateren dat het eigenlijk niet zo’n moeilijk onderwerp is’. Dan is mijn boodschap goed overgekomen.

Op individueel niveau, is het belangrijk om geadviseerd te worden over het verevenen (verdelen) van pensioenrechten bij echtscheiding. Mensen hebben vaak geen idee wat de impact is op hun pensioen en dat ze daar samen met hun ex-partner goede afspraken over kunnen maken die af mogen wijken van de wettelijke verevening. Het verbaast ons regelmatig hoe weinig aandacht hieraan wordt gegeven tijdens een echtscheidingsprocedure. Veel te vaak worden wij pas in kennis gesteld als het convenant al is opgesteld. Zonde!

16:30 Bijzondere werkdag

Soms gebeurt er iets heel bijzonders tijdens mijn werkdag. Bijvoorbeeld die keer dat ik een huilende weduwnaar aan de telefoon kreeg. Hij had geen recht op partnerpensioen omdat zijn overleden echtgenote vlak voor haar pensionering was ontslagen, waardoor het partnerpensioen was beëindigd. Ondanks dat zij een enorm pensioenkapitaal had opgebouwd en hij door zijn medische situatie financieel op haar leunde, kreeg hij geen cent. Ik vond argumenten om de verzekeraar te overtuigen om toch uit te betalen. Uiteindelijk mocht ik die man vertellen dat hij alsnog nabestaandenpensioen kreeg uitgekeerd. De opluchting in zijn stem… Het is al jaren geleden, maar ik kan hier nóg blij van worden.

18:00 Op weg naar huis

Na een drukke werkdag, sluit ik voldaan af en ga rond zes uur naar huis. Ik kan er niets aan doen, maar ’s middags en ’s avonds heb ik de meeste energie. Dus af en toe werk ik nog wat langer door. Mijn dag is succesvol wanneer ik het gevoel heb dat ik een verschil heb kunnen maken. Of dat nu is met een klantgesprek, een constructief overleg met pensioenuitvoerders of tijdens een pensioenpresentatie. Maar ook als ik weer een mooie opdracht binnen heb om een pensioencontractverlenging te begeleiden. Of, wat ik het leukste vind, een onderneming mag begeleiden bij het optuigen van een nieuwe pensioenregeling.

19:00 Ontspannen

Eenmaal thuis, vind ik ontspanning bij mijn gezin. Ik ben een trotse moeder van een zoon (22 jaar) en twee dochters (16 en 14 jaar). In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig. Ik doe aan kickboksen, poweryoga en pilates, en volg momenteel golfles. Daarnaast luister ik graag naar muziek en hou ik ontzettend van lekker eten, koken, en lange avonden met vrienden of familie aan tafel. Dan geniet ik en ben ik op mijn best.