Nieuws

Cyberoorlog dreigt met gevolgen voor Nederlanders


Cyber Cybercrime

Cybercriminaliteit, cyberoorlog en cyberaanvallen, u heeft deze termen vast eens voorbij horen komen. Cybercrime is namelijk een hot-item en richt steeds meer schade aan in zowel buiten- als binnenland. Nu de spanning in Oekraïne toeneemt dreigt er een oorlog te ontstaan. Niet een grondoorlog maar een cyberoorlog welke zich in de digitale wereld afspeelt. Wat staat u als ondernemer te wachten en op welke manier kunt u uzelf en uw bedrijf hiertegen beschermen?

Een cyberoorlog ligt op de loer nu de spanningen tussen Oekraïne en Rusland steeds hoger oplopen. Deskundigen waarschuwen dat Europa daar misschien wel banger voor moet zijn dan voor een grootschalige grondoorlog. Volgens de NOS, acht cyber-expert Ronald Prins het zeer waarschijnlijk dat hackers zullen proberen Oekraïense wapensystemen uit te schakelen om zo het militaire apparaat onmachtig te maken. Zo leggen ze niet alleen een land online maar ook offline plat.

Nu deze activiteiten plaatsvinden in Oekraïne dringt zich natuurlijk de vraag op; hoe zit dit met Nederland? Volgens Prins is Nederland één van de meest kwetsbare landen ter wereld op cyber gebied. Rusland beschouwt Oekraïne als oefengebied, maar wanneer het daar lukt, zal Rusland het ook op de rest van de wereld toepassen. ‘’We zijn het meest digitale land in de wereld. Dus wat is hier niet allemaal kwetsbaar?!”, stelt Prins. Dat Rusland al actief is in Oekraïne bleek toen op 14 januari alle sites werden platgelegd en dreigende boodschappen verschenen. Deze aanvallen worden door Kiev gelinkt aan Rusland. De eerste stappen zijn gezet en het is afwachten op de volgende.

Wat op dit moment in Oekraïne gebeurt kan zich dus vandaag of morgen ook in Nederland voordoen. Aan de NOS meldt Bob Deen, Oost-Europa-deskundige, dat we in Europa bang moeten zijn voor verdergaande destabilisatie en een zware cyberaanval in Oekraïne als ook in de rest van Europa. Het treffen van voorzorgsmaatregelen en bescherming zoeken in de vorm van verzekeringen, is dus op zijn plaats.

Om de kans op schade door cyberaanvallen te verkleinen is het verstandig om een cyberrisicoverzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u ingeval van een cyberaanval gedekt tegen de kosten die het gevolg zijn van cybercriminaliteit zoals gegevensdiefstal, hacking, systeeminbraak of verloren data. Bij Klap sluit u eenvoudig en snel een cyberverzekering voor bedrijven of een cyberverzekering voor particulieren af.

 

Bron:

NOS