Nieuws

5 tips nu uw kappers­zaak weer open mag


Kapper Mondkapjes

Na lange tijd is het zover! De sluiting van ruim twee maanden, wat ongetwijfeld voelde als veel langer, maakt plaats voor heropening van de kappersbranche!
Toch zal alles er helaas nog verre van ‘normaal’ aan toegaan. U wilt zo snel mogelijk weer aan de slag, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer u weer aan het werk gaat. Om u te verzekeren dat het opstarten zo soepel mogelijk verloopt, hebben wij 5 tips op een rij gezet.

1. Communiceer

Natuurlijk volgt u de algemene corona-maatregelen van de overheid op, zoals zorgen voor minstens 1.5 meter afstand tussen klanten, en thuisblijven en u laten testen wanneer u klachten heeft. De aanvullende maatregelen, waar alle kappers mee te maken hebben, zijn echter niet altijd even bekend. Loop de richtlijnen in het hygiëne-protocol (te vinden op de website van de ANKO) volledig door en communiceer dit ook naar uw medewerkers of co(ncu)llega’s. Voor hen en voor u is het weer even inkomen, dus houd op verantwoorde wijze een meeting (dit kan ook online!) om alles door te spreken. Het naleven van het protocol gaat besmetting tegen en is dus heel belangrijk, want het laatste wat u wilt is dat de kappersbranche weer opnieuw op slot moet.

Essentieel is dat klanten moeten worden geweigerd wanneer zij corona-gerelateerde ziekteverschijnselen hebben. Hiertoe dient de gezondheidscheck (op de website van de ANKO is een checklist hiervoor te vinden). Ook dienen klanten alleen en op afspraak naar de salon te komen.

Licht klanten in. Zet dit bijvoorbeeld in de bevestigingsmail of verstuur een herinnering waarin u de maatregelen nog eens onderstreept. Voeg hier ook aan toe dat het dragen van een mondkapje in uw salon verplicht is (voor iedereen van 13 jaar en ouder).

2. Maak uw salon corona-proof

Als u weer aan het werk bent, is het noodzakelijk dat u elk uur en voor en na de behandeling van een klant, uw handen wast volgens de instructies van de WHO. Doe dit met zeep uit een pompje of uit een automatische dispenser en met water. Laat ook uw klanten bij binnenkomst hun handen wassen of desinfecteren.
Neem voordat uw zaak officieel weer open gaat, even de tijd om deze corona-proof te maken. Vul alle zeeppompjes bij, zet flesjes desinfecterende handgel neer en schuif bijvoorbeeld grote planten of meubels aan de kant om ruimte te maken. Denk ook aan het weghalen van leesbladen in verband met hygiëne.
Zorg voor goede ventilatie. Check of er genoeg handdoeken en kapkleden in uw zaak aanwezig zijn en zet eventueel een doos mondkapjes neer zodat klanten een mondkapje kunnen aanschaffen indien zij vergeten er een mee te nemen. 

3. Weet wat u moet doen als een medewerker corona krijgt

Ondanks dat u strikt alle maatregelen opvolgt, kan het toch gebeuren dat u of een medewerker het coronavirus oploopt. Ter voorbereiding is het goed om te weten wat u in dat geval moet doen. Als blijkt dat een medewerker corona heeft, moet u volgens Arboned:

  • de betreffende medewerker direct naar huis sturen,
  • de ruimtes waar de medewerker is geweest minstens een half uur ventileren,
  • alle contactoppervlakken desinfecteren,
  • overleggen met de GGD en eventueel uw arbodienst informeren
  • nagaan met wie de betreffende medewerker nauw contact heeft gehad
  • eventueel alle medewerkers met wie er nauw contact is geweest preventief thuis laten blijven
  • de genomen maatregelen geanonimiseerd melden aan alle medewerkers en hen oproepen alert te zijn op luchtwegklachten
  • zorgdragen voor medewerkers die kwetsbaar zijn of een verhoogd risico lopen
  • eventueel overwegen om uw zaak kortdurend preventief te sluiten.

Doe dit alles met inachtneming van de privacy van de besmette medewerker. Op basis van de privacywetgeving, mag u geen registratie maken van (de oorzaak van) de ziekte van werknemers. Ook mag u specifieke informatie over de gezondheid van werknemers niet doorgeven aan andere medewerkers. Zelfs wanneer de besmette werknemer u hier toestemming voor geeft, is het verboden deze gegevens prijs te geven. Een uitzondering hierop is alleen mogelijk wanneer zonder deze informatie de gezondheid van andere medewerkers in gevaar is.

Pakt u liever de schaar nog niet op omdat u niet besmet wilt raken, of zit u in quarantaine, wees u er dan van bewust dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering dit niet dekt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering dekt inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid of ziekte. Daar is in deze situatie geen sprake van. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden ontvangt u wel een uitkering wanneer u ziek wordt met het coronavirus en daardoor niet kan werken. Wilt u meer informatie over wat uw verzekering wel of niet dekt? Neem dan contact op met onze adviseur Jurgen van Veenendaal.

 

4. Avondklok

Het verschil met de eerdere heropening in corona-tijd, is de geldende avondklok van 21:00 uur tot 4:30 uur. Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor uw werknemers wanneer zij in uw zaak aan het werk zijn en wanneer zij onderweg naar- of van het werk zijn. Houd in de planning rekening met de avondklok en het opruimen en schoonmaken van uw zaak. Zorg dat er op tijd wordt afgesloten, zodat alle medewerkers (ruim) op tijd voor de avondklok weer thuis zijn. Lukt dit niet? Zorg dan dat uw werknemers een werkgeversverklaring met daarnaast ook een eigen verklaring bij zich dragen.

5. Ga verzekerd aan het werk

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt nu u weer kan beginnen, maar wel belangrijk: doe een verzekeringscheck. Kijk of u een lopende beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft. Check ook of uw laatste premie betaald is en of de gekozen vergoedingen nog aansluiten. Zo weet u zeker dat u en uw personeel of collega’s, goed verzekerd aan het werk kunnen.

Extra tip: Verzekeringsmakelaar Klap kan deze check voor u doen en geeft u een objectief advies over uw verzekeringen. Via Klap is het ook meteen mogelijk een (nieuwe) verzekering af te sluiten. Heeft u vragen of ontvangt u graag meer informatie over de verschillende verzekeringen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij staan dagelijks voor u klaar.