Nieuws

3 manieren om de cyberbeveiliging van uw bedrijf vandaag nog te verbeteren


Cyber beveiliging cybercrime risico

De impact van cybercriminaliteit blijft onverminderd groot. Het aantal meldingen van online oplichting en fraude is in de afgelopen jaren verdrievoudigd. Ook het OM ziet een brede verschuiving van traditionele criminaliteit naar misdaad die online plaatsvindt. Zowel particulieren als bedrijven zijn doelwit. Toch hebben veel bedrijven hun cyberbeveiliging nog niet op orde. Vooral kleinere bedrijven laten nogal wat liggen op dit gebied. Acht procent van alle bedrijven onderneemt totaal geen acties ten behoeve van de online veiligheid, van de kleine bedrijven zelfs bijna een kwart. Het is verleidelijk om gewoon door te blijven gaan met het werk, er zijn immers genoeg zaken waar u zich mee bezig moet houden. Toch is de online veiligheid van uw bedrijf o zo belangrijk. Door nu aandacht te besteden aan de juiste beveiliging, kunt u grote problemen op een later moment voorkomen.

1. Beveilig uw onderneming

Het is verstandig om uw medewerkers instructies over veilig online werken te geven. Cyberbeveiliging begint bij bewustzijn en voldoende kennis over wat verantwoord online gedrag is. Beperk daarnaast de mogelijke schade door regelmatig een backup te maken. Door backups te maken van uw bedrijfsdata, voorkomt u een hoop ellende. Na een cyberincident zorgt de backup voor een minimaal verlies van belangrijke data. U kunt backups laten maken door de IT specialist bij uw bedrijf, of door een aparte IT-dienstverlener. Let er op dat minimaal één kopie op een andere locatie wordt bewaard. Voer multifactorauthenticatie in. Dit is een methode om hacken tegen te gaan doordat iedere inlogpoging moet worden bevestigd. Bevestiging kan door middel van bijvoorbeeld een app, vingerafdruk of sms-code, en werkt als een extra slot. Installeer betrouwbare antivirussoftware op alle servers en computers van uw bedrijf. Het antivirusprogramma herkent digitale bedreigingen en verwijdert deze. Hiermee beschermt u meteen ook klanten en leveranciers. Veel virussen worden namelijk via e-mail verspreid.

2. Sluit een Cyberrisicoverzekering af

Een cyberverzekering helpt om schade na een cyberincident te herstellen. De verzekering dekt de kosten van het herstel van data, digitale aansprakelijkheid en gemiste omzet als gevolg van het incident. Een goede cyberverzekering is niet alleen belangrijk om de financiële gevolgen achteraf tegen te gaan, deze draagt ook bij aan een betere beveiliging en helpt zo schade te voorkomen. Met een Cyberrisicoverzekering via Klap, ontvangt u altijd een gratis cyberscan en een check van uw verwerkingsovereenkomst. Hiermee worden de digitale risico’s voor uw bedrijf in kaart gebracht en wordt de kans op cyberschade verkleind.

3. Voer updates tijdig uit

Bij software-updates komen vaak ook verbeteringen aan de beveiliging van de software mee. Omdat cybersecurity momenteel een belangrijk onderwerp is, bekijken softwareproducenten regelmatig opnieuw of de cyberveiligheid verbeterd kan worden. Op basis hiervan wordt bij de uitgave van software-updates ook de beveiliging aangescherpt.
Cybercriminelen zoeken voortdurend naar kwetsbaarheden in bestaande software, om een ingang te vinden in de digitale omgeving van een bedrijf. Het is daarom belangrijk dat u software-updates op tijd uitvoert. Controleer of u Automatische updates aan heeft staan, zodat u kwetsbaarheid voorkomt.

Wanneer het kwaad al geschied is

Is uw bedrijf tóch slachtoffer geworden van online criminaliteit? Schakel dan direct hulp in van de ICT-afdeling van uw bedrijf, uw externe IT-dienstverlener, of neem contact op met de Fraudehelpdesk. Na een cyberincident kan het nodig zijn alle wachtwoorden te wijzigen en opnieuw alle systemen te laten scannen op aanwezige virussen. Vergeet ook zeker niet om melding te maken van het incident. Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat 56% van de medewerkers geen melding maakt of aangifte doet na een geval van cybercriminaliteit. Men vindt dit teveel moeite of denkt dat het geen zin heeft. Toch is het belangrijk dat iedereen melding maakt, om te voorkomen dat de crimineel nog meer bedrijven raakt. Melding of aangifte kan worden gedaan via de ICT-afdeling, de Fraudehelpdesk of de politie.

 

Bron: CCinfo, I&O Research, KvK