Inboedelverzekering particulier schade nieuwe woning huiseigenaar huis kopen verzekering opstalverzekering

Hoe weet ik de waarde van mijn vakantiewoning?

Zorgeloos genieten van uw vakantiehuis? Verzeker uw vakantiewoning in het binnen- of buitenland met onze vakantievillaverzekering.

Bereken premie
Hoe weet ik de waarde van mijn vakantiewoning?
Bereken premie

De vakantievillaverzekering dekt schade aan uw vakantiehuis in het binnen- of buitenland.

De verzekering geldt voor iedereen met een eigen vakantiehuis in Nederland of een ander land binnen Europa.

De vakantievillaverzekering biedt een complete dekking, van opstal en inboedel tot aansprakelijkheid. Verhuur is meeverzekerd.


Als u eigenaar bent van een tweede woning, bijvoorbeeld een recreatiewoning of vakantiehuis, is het verstandig om deze woning te verzekeren. Door middel van de recreatiewoning verzekering bent u verzekerd tegen kosten door onverwachte schade. Bijvoorbeeld brand-, inbraak- en waterschade vallen onder de verzekering, maar ook aansprakelijkheid als eigenaar van een vakantiehuis valt onder de vakantiewoning verzekering.

Bij het afsluiten van een recreatiewoning verzekering, wordt u gevraagd om de waarde van uw vakantiewoning, ook wel de opstal, op te geven. Het verzekerde bedrag, het bedrag dat u uiteindelijk maximaal vergoed kan krijgen door uw verzekeraar, wordt namelijk gebaseerd op de herbouwwaarde van uw woning.
De herbouwwaarde is het bedrag dat onmiddellijk na de gebeurtenis nodig zou zijn om de verzekerde woning opnieuw te kunnen bouwen, op dezelfde plek en met gelijke constructie en indeling.

In principe verloopt schadevergoeding bij vakantiehuizen in Nederland op basis van de herbouwwaarde van de vakantiewoning. In enkele gevallen verloopt schadevergoeding op basis van de verkoopwaarde. Meer informatie hierover vindt u in de polisvoorwaarden.

Het is niet altijd eenvoudig om de (herbouw)waarde van uw woning te weten. Eventueel kan u de WOZ-waarde, die te raadplegen is via het waardeloket, als hulpmiddel gebruiken. Let op: De herbouwwaarde van een woning ligt doorgaans lager dan de WOZ-waarde.

Bij bijvoorbeeld bungalows en chalets ligt de waardebepaling nog wat ingewikkelder. De oorspronkelijke bouwaarde of aankoopwaarde daarvan is vaak een stuk hoger dan de dagwaarde. Door de schadebehandelaar wordt bij schade aan een chalet of bungalow vaak uitgegaan van de dagwaarde.

Tijdens het afsluiten van uw recreatiewoning verzekering, kan u de aankoopsom, de aanneemsom of de herbouwwaarde opgeven als verzekerd bedrag. Dit zorgt er voor dat u een correcte polis ontvangt en dat uw tweede woning op de juiste manier verzekerd is.

Komt u er niet uit? Onze experts kunnen u helpen met het bepalen van de waarde van uw vakantiewoning.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Onze specialist Peter Sommers
Voor al uw vragen over onze Hoe weet ik de waarde van mijn vakantiewoning?
Peter Sommers
Adviseur particulier
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies