Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Advies over uw beroepsaansprakelijkheids­verzekering

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie Bereken premie
Advies over uw beroepsaansprakelijkheids­verzekering
Bereken premie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kan worden omschreven als aansprakelijkheid voor de gevolgen van beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

Het verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van beroepsfouten. De dekking is voor op uw beroep ontworpen.


Een beroepsfout is snel gemaakt en kan leiden tot grote vermogensschade aan klant of opdrachtgever. Denk bijvoorbeeld aan het geven van beleidsadvies dat ontoereikend blijkt te zijn en waardoor de klant na uitvoering een milieuboete ontvangt. In deze blog, geven wij advies over uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Klap is een assurantiemakelaar en is een specialist op het gebied van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt tegen de kosten van vermogensschade aan anderen, ontstaan door een beroepsfout. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is daarom in het bijzonder bedoeld voor ondernemers en zelfstandigen met een onafhankelijk beroep, die financieel nadeel kunnen veroorzaken aan anderen. Voorbeelden daarvan zijn accountants, financieel adviseurs, architecten, beleidsadviseurs en administrateurs.

Wanneer uw klant of opdrachtgever schade oploopt en meent dat dit het gevolg is van uw werkzaamheden, wordt u hiervoor aansprakelijk gesteld. Betreft het schade aan het vermogen? Dan valt dit onder de beroepsaansprakelijkheid. Beroepsaansprakelijkheid claims kunnen hoge bedragen omvatten. Afgezien van de schadeloosstelling, maakt u ook kosten om uzelf juridisch te kunnen verdedigen. De gevolgen van een beroepsfout zijn dus groot en kunnen de continuïteit van uw bedrijf behoorlijk in de weg zitten.

Om uzelf en uw bedrijf te kunnen beschermen, kan het daarom van groot belang zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een algemene bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is vaak niet voldoende. Hoewel ze vaak door elkaar gehaald worden, biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering alleen dekking tegen materiële schade en letselschade, terwijl een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermogensschade aan anderen vergoedt. Ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering is in dit geval niet toereikend.

Wanneer u een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten, is het belangrijk om de dekking af te stemmen op uw beroep. Er zijn namelijk verschillende verzekerde jaarbedragen mogelijk en ook kunt u kiezen uit aanvullende opties. Voor ondernemers en zzp’ers in bepaalde beroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Dit kan vanuit de wetgeving, maar ook beroepsorganisaties kunnen dit van u vereisen. Er is dan ook vastgesteld waar de beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan moet voldoen. Het is goed om deze voorwaarden er naast te houden bij het kiezen en vergelijken van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De kosten per jaar, ofwel per maand, kwartaal of halfjaar (want de betaaltermijn kan zelf worden gekozen), van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wegen niet op tegen de mogelijke kosten van een schadeclaim. Een beroepsfout kan namelijk zorgen voor hoge schade, die uw klant of opdrachtgever volledig op u zal willen verhalen.

In Nederland komt aansprakelijkstelling steeds vaker voor. Door het consumentisme, de mentaliteit van ‘de veroorzaker betaalt’, is er een claimcultuur ontstaan. De afnemer (uw klant of opdrachtgever in dit geval) mag verwachten dat u uw werk volledig naar behoren uitvoert en als dit niet zo is, dan wordt er geen moeite gespaard om u aansprakelijk te stellen. Naast het feit dat er vaker aansprakelijkheidsclaims worden ingediend, worden door de rechterlijke macht claims ook vaker toegewezen. Door deze ontwikkelingen loopt u als ondernemer of zzp’er in toenemende mate aansprakelijkheidsrisico, wat ook voor u grote gevolgen kan hebben.

Bij Klap kijken wij graag met u mee welke risico’s u loopt en adviseren wij u over de noodzaak van het al dan niet afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Wilt u weten welke dekking bij uw beroep en uw beroepsrisico’s wordt geadviseerd? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend en kunt u ook voor andere vragen bij ons terecht. U kunt ook zelf online een offerte opvragen.

Chat live met, of laat u terugbellen door, één van onze specialisten.

Onze specialist Petra Hollander
Voor al uw vragen over onze Advies over uw beroepsaansprakelijkheids­verzekering
Petra Hollander
Desk accountmanager
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Wij bellen u terug
Vrijblijvend advies
    Nieuwsbrief
    Ontvang nieuws en belangrijke ontwikkelingen