Nieuws

Brandgevaar door accu elektrische fiets


e-bike brand

De populariteit van e-bikes is enorm toegenomen. Inmiddels worden in Nederland meer elektrische- dan ‘normale’ fietsen verkocht. E-bikes worden ook vaak zakelijk ingezet, of er wordt door middel van een bedrijfsfietsplan een bijdrage geleverd aan de aanschaf ervan door een personeelslid. Met een elektrische fiets van de zaak worden files en schadelijke CO2 uitstoot tegengegaan, en werkt u tegelijkertijd aan een betere gezondheid van uzelf of uw medewerkers.

Toch is het gebruik van deze fietsen niet geheel ongevaarlijk. De accu’s kunnen namelijk zorgen voor brandgevaar op de zaak of thuis. In dit artikel vindt u meer informatie en tips om te voorkomen dat uw e-bike accu in brand vliegt.

Type accu van elektrische fietsen

Elektrische fietsen hebben bijna altijd een lithium-ion accu. Dit type accu gaat relatief lang mee en kan veel energie opslaan bij een laag gewicht. Het nadeel is dat het lithium in de accu’s snel ontvlambaar is en giftig kan zijn. Onder invloed van moderne technieken zijn de accu’s steeds beter en veiliger en is de kans dat in een nieuwe accu nog kortsluiting ontstaat, zeer klein. Toch zijn er ook nog veel oude accu’s in omloop waarbij het risico groter is.

Accubrand voorkomen

Om het risico op brand tegen te gaan, zijn er een aantal dingen die u kunt doen.

1. Ga verantwoord met de accu om
Vanzelfsprekend is het van belang verantwoord met de accu om te gaan. Het laten vallen maakt deze accu’s vooral extra kwetsbaar. Is uw accu toch gevallen? Leg deze dan buiten neer en laat de accu repareren door een specialist alvorens deze weer te gebruiken. Een accu die gevallen is, kan er aan de buitenkant namelijk nog prima uitzien maar van binnen toch beschadigd zijn. Ook wanneer u beschadigingen ziet op de accu of deze vervormd is, zonder dat deze gevallen is, is het belangrijk de accu te laten checken bij de fietsenmaker of specialist.

2. Goedkoop is duurkoop
Net zo vanzelfsprekend kunt u het beste kiezen voor een fietsaccu van goede kwaliteit. Gebruik alleen de accu die oorspronkelijk bij de elektrische fiets werd geleverd, of die door de fabrikant wordt geadviseerd. Goedkopere accu’s, vaak van een onbekend merk of uit China, kunnen eerder stuk gaan waardoor de kans op brand in de lithium-ion batterij groter is. Ook het gebruik van gereviseerde accu’s is af te raden, tenzij u deze goed laat controleren.

3. Veilige oplaadplek
Leg de fietsaccu op een veilige plek neer om op te laden. Thuis legt u deze in de schuur, garage of eventueel in de hal. Op kantoor betekent dit in een aparte kamer zonder spullen dichtbij de accu die brand zouden kunnen verspreiden. Leg de accu niet in een te koude ruimte of ongeïsoleerde schuur omdat kou ervoor kan zorgen dat de accu sneller ontlaadt en daardoor niet meer bruikbaar is. Laad de accu ook niet ’s nachts op of buiten kantoortijden wanneer er niemand aanwezig is. Zorg daarnaast voor een rookmelder in de ruimte waar de accu wordt opgeladen. Maakt uw bedrijf veel gebruik van elektrische fietsen? Dan is het goed om een lithium-ion veiligheidskast aan te schaffen. Deze is uitgerust met speciale veiligheidssystemen zodat meerdere accu’s tegelijk veilig kunnen worden opgeladen.

4. Aansluiting van de lader
Gebruik een veilige aansluiting om de accu op te laden. Dit is voor alle apparaten thuis of op het werk belangrijk. Zelfs met een splinternieuwe en veilige accu loopt u risico op brandgevaar als u een ongeaard stopcontact gebruikt. Zorg dat iedere lader afzonderlijk is aangesloten op een eigen geaard stopcontact. Zorg er daarnaast voor dat de verschillende opladers samen het maximale vermogen per groep niet overstijgen. Als u haspels of verlengsnoeren gebruikt, controleer dan of deze goed en onbeschadigd zijn.

5. Vol = vol
Laat de accu van uw elektrische fiets niet onnodig lang aan de lader hangen. Haal de stekker uit het stopcontact zodra de accu vol is. Laat ook af en toe de accu doormeten door een fietsenmaker of specialist. Deze kan controleren of er iets mis is met het Battery Management System (BMS). Het BMS zorgt dat de accu niet overlaadt of te diep ontlaadt.

Belangrijk!

Als de accu, ondanks de uit voorzorg getroffen maatregelen, toch spontaan begint te branden, lekken, of er rook ontstaat, blus deze dan niet met water. Door contact met water kan er een schadelijke chemische reactie ontstaan die giftig kan zijn. Haal de stekker uit het stopcontact en bel meteen 112.

Verzeker uzelf tegen brand

Ondanks alle maatregelen, is een accubrand helaas nooit helemaal te voorkomen. Pakken u of uw medewerkers de elektrische fiets naar het werk, dan is dat goed voor de gezondheid en vermindert u files en schadelijke CO2 uitstoot. Als er toch brand ontstaat tijdens het opladen van een fietsaccu, bent u met de juiste verzekeringen wel beschermd tegen de financiële gevolgen van deze brandschade. Met een Gebouwenverzekering en Inventarisverzekering zijn uw kantoorpand en spullen verzekerd tegen schade, waaronder brandschade. Voor thuis kunt u hiervoor een Opstalverzekering of Inboedelverzekering afsluiten. Als u een fietsenhandelaar of -reparateur bent en uw zaak wilt verzekeren, dan geldt er een afwijkend risico en voorwaarden. Neem contact op met uw adviseur wanneer u vragen heeft.

 

Bron: ABN AMRO, ANWB, Fietsersbond