Nieuws

5 feiten en fabels over bedrijfsverzekeringen


Bedrijf Ondernemer

Misverstanden over bedrijfsverzekeringen, er zijn er nogal wat. Als puntje bij paaltje komt, kan dit problemen opleveren terwijl u het idee heeft dat alles goed geregeld is. Trap niet in deze valkuil en voorkom financiële schade. Wij zetten daarom 5 feiten en fabels voor u op een rij.

1. Ik heb een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dus een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet meer nodig = FABEL

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt fysieke schade die aan anderen wordt veroorzaakt onder verantwoordelijkheid van het bedrijf. Klassiek voorbeeld hiervan is de kop koffie die wordt omgestoten over de laptop van een klant. Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het over vermogensschade, bijvoorbeeld gemiste omzet, die een ander oploopt als gevolg van uw werkzaamheden. De twee verzekeringen verschillen dus wezenlijk van elkaar. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is nodig bij adviserende of bepaalde uitvoerende beroepen, óf wanneer een beroepsorganisatie of opdrachtgever dit van u verlangt.

2. Mijn rechtsbijstandverzekering biedt geen dekking voor de schadeclaim = FEIT

De kosten voor een jurist of advocaat die u bijstaat wanneer u, uw bedrijf of uw medewerker aansprakelijk wordt gesteld voor schade, worden gedekt door een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering dekt niet de kosten van de schadeclaim zelf.

Lees ook onze informatie over wat u kunt doen om aansprakelijkstelling te voorkomen of de schade te beperken.

3. Mijn bedrijf verzekeren is te duur = FABEL

Wat u voor een verzekering betaalt (de premie) is afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer het gaat om een groot risico of een risico waar een verzekeraar al meerdere claims over heeft ontvangen, kan het zijn dat een verzekering duurder uitvalt. Toch is dit bijna niets tegenover de daadwerkelijke kosten bij schade. Onverzekerd rondlopen omdat de premie te hoog zou zijn, is daarom in veel gevallen een slecht idee en onverantwoord.

Het is goed om af te wegen welke van uw bedrijfsrisico’s u zelf kunt dragen en welke u het beste verzekert. Als u daar hulp bij kunt gebruiken of wilt sparren, kunt u altijd contact opnemen met de deskundigen van Klap.

4. Mijn privéverzekeringen werken net zo goed voor mijn bedrijf = FABEL

Een privé aansprakelijkheidsverzekering (AVP) beschermt alleen tegen de kosten van wettelijke aansprakelijkheid in uw privéleven. Voor uw bedrijf heeft u een aparte bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Ook een inboedelverzekering biedt geen dekking voor bedrijfsinventaris zoals een laptop of bedrijfsgoederen. Zelfs niet wanneer u deze privé heeft aangekocht of thuiswerkt. Hiervoor is een inventarisverzekering of goederenverzekering geschikt.

5. Verzekeringen die niet verplicht zijn, zijn wel belangrijk = FEIT

Verplicht zijn maar weinig verzekeringen. U bent bijvoorbeeld als werkgever verplicht werknemersverzekeringen te betalen voor personeel, uw bedrijfspand en bedrijfsauto te verzekeren, en daarnaast natuurlijk uw privéziektekosten te verzekeren. Door alleen deze verzekeringen af te sluiten, loopt u een groot risico. Ook niet-verplichte verzekeringen, zoals bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, bedrijfsschadeverzekering en de verzuimverzekering behoeden uw bedrijf voor een grote financiële kostenpost en kunnen daarom belangrijk zijn.

 

Bronnen:

KVK

KVK Ondernemersplein