Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Makelaar

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie
Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Makelaar
Bereken premie

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) verzekert het risico van aansprakelijkheid voor beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

De Beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt vermogensschade van derden ten gevolge van de uitoefening van uw beroep.


Als makelaar heeft u met een hoop zaken te maken omtrent het aankopen en verkopen van huizen. U regelt juridische documenten en zorgt ervoor dat de overdracht van een huis vlekkeloos en eerlijk verloopt. Er kan een hoop misgaan, omdat u te maken heeft met de belangen van verschillende partijen. Mocht u een fout maken, met vermogensschade bij derden als gevolg, dan wordt de geleden schade gedekt door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de zuivere vermogensschade van derden die ontstaan is tijdens de uitoefening van uw beroep als makelaar. We hebben het hier over aansprakelijkheidstelling als gevolg van gemaakte beroepsfouten, zoals een verkeerd advies of fouten in juridische documenten. Indien uw handelen heeft geleid tot vermogensschade bij klanten, kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Als u geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft, draait uw organisatie op voor de geleden schade. Dit soort aansprakelijkheidsrisico’s hebben een grote impact en kunnen nadelige gevolgen hebben voor uw bedrijfscontinuïteit. Als ondernemer wil/kunt u dit risico’s zelf niet dragen. Bent u een zzp’er zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan kunt u zelfs met privévermogen aansprakelijk gesteld worden.

Wat is het verschil tussen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, dekt de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vermogensschade van derden als gevolg van beroepsfouten. Deze beroepsfouten ontstaan tijdens de uitoefening van uw beroep als makelaar. Velen veronderstellen dat alle vormen van aansprakelijkheid vallen onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) of particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade aan derden (letselschade) of spullen van derden (materiële schade) die u tijdens het werk heeft veroorzaakt. Zo kan uw klant bijvoorbeeld letselschade oplopen in uw kantoorpand, nadat hij/zij een voorlopig koopcontract ondertekend heeft. Of u morst per ongeluk koffie over de telefoon van uw klant. Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient een makelaar ook altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij Klap kunt u uw bedrijfsaansprakelijkheid meenemen in de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor makelaars?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht voor makelaars. Wel kan dit verplicht gesteld worden vanuit een brancheorganisatie, zoals de NVM of wetgeving. Gezien het aantal risico’s en de omvang hiervan wordt het makelaars sterk aangeraden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering makelaar

De kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een makelaar zijn afhankelijk van de gekozen dekking. Bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunt u zelf de dekking uw verzekering samenstellen. De dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars is samengesteld aan de hand van de specifieke risico’s die u als makelaar loopt. Wij werken samen met (inter)nationale verzekeraars op het aansprakelijkheidsdomein, waardoor wij u een onafhankelijk aanbod kunnen doen en de kwaliteit van de verzekering goed gewaarborgd blijft.

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering makelaar

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) voor makelaars biedt dekking tegen eventuele financiële claims van derden, zoals verkopers of kopers van huizen of andere panden of bijvoorbeeld notarissen. De BAV kent een standaard dekking, maar is uit te breiden met extra dekkingen. Zo kunt u uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering zo samenstellen dat hij naadloos aansluit op uw bedrijfssituatie. Tijdens het samenstellen van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars kunt u ervoor kiezen het verzekerde bedrag te verhogen, een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren en/of te kiezen voor een inloopdekking.
Normaal gesproken wordt het verzekerde bedrag maximaal één keer per verzekeringsjaar uitgekeerd. Kiest u ervoor om een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren, dan wordt het verzekerde bedrag maximaal twee keer per jaar uitgekeerd. Kiest u bijvoorbeeld voor een verzekerd bedrag van €500.000 per aanspraak, dan blijft de maximale uitkering per aanspraak hetzelfde bedrag, namelijk €500.000, maar wordt dit bedrag maximaal twee keer per jaar uitgekeerd (een limiet van €1 miljoen).

Met een inloopdekking dekt u de in het verleden gemaakte beroepsfouten. Het kan zijn dat een fout pas later aan het licht komt en/of nu pas vermogensschade veroorzaakt. De inloopdekking biedt in zulke gevallen uitkomst, maar alleen indien:

  • De beroepsfout ontstaan is in het jaar voor de ingang van de verzekering;
  • De schadeclaim bij u niet bekend was tijdens het afsluiten van de verzekering; 
  • Uw handelen binnen de reikwijdte valt van de genoemde beroepsactiviteiten op uw polis.

Wilt u weten welke zaken er meer vallen onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor makelaars? Of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder.

Chat live met, of bel met, één van onze specialisten.

Bel ons op
Voor al uw vragen over onze Beroeps­aansprakelijkheids­verzekering
Onze specialist Janette  Zuidema
desk accountmanager Janette Zuidema
Onze specialist Natascha  Koers
desk accountmanager Natascha Koers
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Ik wil advies