Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie Bereken premie
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Bereken premie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kan worden omschreven als aansprakelijkheid voor de gevolgen van beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

Het verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van beroepsfouten. De dekking is voor op uw beroep ontworpen.


Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor mij?

Voor bepaalde beroepen is het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Omdat het risico in geval van beroepsaansprakelijkheid zeer groot is, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor die beroepen bij wet verplicht gesteld. Beroepen waarvoor het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering door de wet verplicht is, zijn:

 • Accountant
 • Notaris
 • Advocaat
 • Financieel adviseur
 • Architect
 • Accountant

Daarnaast, kunnen ook beroepsorganisaties of opdrachtgevers vereisen dat er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten.

Het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan:

 • Verplicht zijn door de wet
 • Voorwaarde zijn voor lidmaatschap van een beroepsvereniging
 • Door een bemiddelingsbureau vereist worden
 • Voor een opdrachtgever voorwaarde zijn om u in te huren
 • Onderdeel uitmaken van contractuele afspraken
 • Essentieel zijn voor risicobeheersing
 • Essentieel zijn voor continuïteit van uw onderneming
 • Onderdeel uitmaken van een modelovereenkomst

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, toch afsluiten

Wanneer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor uw beroep, kan het toch verstandig zijn deze af te sluiten. Financiële schade die wordt toegebracht aan uw opdrachtgever, wordt vaak niet ondervangen door een andere verzekering. Een particuliere verzekering biedt geen dekking tijdens het uitvoeren van werkzaamheden of het uitoefenen van een beroep. Ten onrechte wordt soms gedacht dat een privé aansprakelijkheidsverzekering beschermt tegen kosten naar aanleiding van fouten in het uitvoeren van werk. Alle werkgerelateerde activiteiten kunnen leiden tot aansprakelijkstelling, zelfs wanneer u bijvoorbeeld de belastingaangifte invult voor een kennis. Een particuliere verzekering dekt aansprakelijkstelling in het geval van werkgerelateerde activiteiten niet.
Ter voorkoming van onverwachte kosten, is het van belang om na te gaan voor welke gevolgen u bent verzekerd. Een verzekeringsadviseur kan dit met u uitzoeken.

Door toenemende juridisering, loopt u een steeds groter risico aangesproken te worden op de specifieke risico’s die verbonden zijn aan de uitoefening van uw beroep of onderneming. Ondanks uitstekende kwaliteit van uw werkzaamheden en uw weloverwogen risicobeheersing, kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Ook onterechte aansprakelijkstelling is niet altijd te voorkomen. Hierbij kan een adequate beroepsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar zijn voor de bedrijfsvoering en uiteindelijk ook voor de bescherming van de reputatie en continuïteit van de onderneming.

Neem nu contact op voor een vrijblijvend advies over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Chat live met, of laat u terugbellen door, één van onze specialisten.

Onze specialist Petra Hollander
Voor al uw vragen over onze Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Petra Hollander
Desk accountmanager
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Wij bellen u terug
Vrijblijvend advies
  Nieuwsbrief
  Ontvang nieuws en belangrijke ontwikkelingen