Nieuws

Ondernemers steeds vaker doelwit van cybercrime


Cybercrime Cyber Criminaliteit

Het zijn pittige tijden voor ondernemers. Waar de een zijn restaurant moet sluiten, is de ander druk bezig met het inrichten van zijn thuiswerkplek. Jarenlang werden hackers buitengesloten door een veilige netwerkomgeving op kantoor. Hier lijkt nu verandering in te komen doordat men steeds meer vanuit huis werkt.

Cybercrime in opmars
Cybercriminaliteit is een zeer snel groeiende vorm van criminaliteit. Alleen al in Nederland heeft 60% van de ondernemers te maken gehad met cybercrime. Bedrijfssystemen, mobiele telefoons en computers zijn vatbaar voor cybercrime waarmee vertrouwelijke gegevens en andere data buit worden gemaakt. Deze data kan vervolgens worden verkocht, systemen kunnen worden platgelegd en virussen worden eenvoudig verspreid.

Onbeveiligd netwerk groot gevaar
Door grote digitale afhankelijkheid en snel opgezette systemen om werknemers thuis te laten werken, zien digitale criminelen hun kansen toenemen. Doordat criminelen beschikken over specifieke informatie en men vooral vanuit huis werkt, is het eenvoudiger om zich voor te doen als iemand anders. Zo kan een cybercrimineel zich voordoen als ICT’er om vervolgens bedrijfssystemen binnen te dringen. Daarnaast blijkt uit onderzoek van G DATA CyberDefense, dat slechts de helft van de Nederlanders beschikking heeft over een beveiligde internetverbinding, VPN. Thuiswerkers met een onbeveiligd netwerk zijn hierdoor een makkelijk doelwit.

Gevolgschade cybercrime voor bedrijven is gigantisch
Als gevolg van cybercriminaliteit worden ondernemers geconfronteerd met enorm hoge kosten die aansprakelijkheidsstelling en rechtsbijstand met zich meebrengen. Niet alleen een gehackt bedrijf wordt getroffen door cybercriminaliteit, maar ook toeleveranciers en klanten lijden vaak schade. Als gevolg hiervan worden bedrijven niet alleen geconfronteerd met hoge kosten die de aansprakelijkheidsstelling en rechtsbijstand met zich meebrengen, maar moeten ze ook forensisch onderzoek laten verrichten. De kosten hiervan lopen al snel in de honderdduizenden euro’s.

De Cyberrisicoverzekering van Klap biedt uitkomst
De specialisten van Klap Verzekeringsmakelaar brengen samen met u uw cyberrisico’s in kaart en denken actief na over mogelijkheden om de kans op schade voor uw bedrijf te verkleinen. Daarnaast bieden zij u een security check van uw ICT-systeem aan en een juridische check van uw bewerkingsovereenkomst. Met de Cyberrisicoverzekering kunt u de kans op schade verkleinen en uw onderneming beschermen tegen de gevolgen van cyberincidenten.

Wilt u meer informatie of direct uw premie berekenen, lees dan hier verder.