Nieuws

Minder bekende cyberrisico’s


Cyber Risico

Zowel digitale criminaliteit als cybercrime neemt de laatste jaren flink toe, ziet de politie. Digitale criminaliteit omvat ‘klassieke’ misdrijven waarbij gebruik wordt gemaakt van ICT om deze misdrijven nu via het internet plaats te laten vinden. Cybercrime wordt daarentegen uitgevoerd met ICT als middel én als doel. Door bijvoorbeeld netwerken plat te leggen of belangrijke bestanden te versleutelen en pas weer vrij te geven na de betaling van losgeld, maken internetcriminelen het leven van ondernemers zuur.

WhatsApp-fraude, computervirussen en hacking zijn eenieder inmiddels wel bekend. Maar naast deze ‘bekende’ vormen, zijn er ook een aantal minder bekende vormen van cybercriminaliteit. Ook deze zorgen dagelijks voor grote risico’s, terwijl bedrijven zich daar vaak niet bewust van zijn. In dit artikel zetten wij drie minder bekende cyberrisico’s voor u uiteen.

  1. Botnet

Een botnet is een netwerk van robots. Door (bedrijfs)computers en apparaten te infecteren met bijvoorbeeld malware, kunnen criminelen een netwerk vormen en vervolgens alle bots centraal aansturen. Dit netwerk wordt gebruikt om bijvoorbeeld phishingmails te versturen of cyberaanvallen uit te voeren. Wanneer cybercriminelen uw computer bij hun botnetwerk hebben weten te betrekken, kunnen bovendien ongemerkt vertrouwelijke gegevens worden buitgemaakt.

  1. Spoofing

Spoofing, het klinkt als een goocheltruc of term uit een stripboek, maar is in werkelijkheid een stuk minder vrolijk dan dat. Spoofing is het misbruiken van het adres van een afzender en komt voor in meerdere varianten. Bij e-mailspoofing worden e-mailadressen vervalst en misbruikt. Zo lijkt de mail die u ontvangt afkomstig van een bedrijf waarmee u samenwerkt, waardoor u deze mail vertrouwt. In feite is het een valse e-mail welke wordt gebruikt om valse facturen te verzenden of belangrijke inloggegevens te ontfutselen.

  1. Cryptojacking

Met de populariteit van crypto, is ook cryptojacking ontstaan. Het verzamelen van cryptomunten kost veel energie en rekenwerk en daar kunnen criminelen de computers van onschuldige slachtoffers goed bij gebruiken. Criminelen kunnen de rekenkracht van uw computer gebruiken om cryptomunten te bemachtigen. Misbruik van (bedrijfs)computers is vaak onmerkbaar. Wanneer uw computer misbruikt wordt voor cryptojacking, kunt u dit soms merken doordat de computer trager reageert of de koelventilator opeens harder moet werken.

 

Hoewel u niet volledig kunt voorkomen dat u te maken krijgt met cybercrime, zijn er wel enkele maatregelen te treffen. Bewustwording, oplettendheid en voorzichtigheid zijn daarbij van groot belang. Tegen cyberrisico’s kunt u uw bedrijf verzekeren.

Meer advies over hoe u zich kunt wapenen tegen cyberfraude? Neem dan contact met ons op of doe de check van digital trust center en ontvang een persoonlijk advies.

 

Bron: KVKPolitie