Nieuws

Een nieuwe cao voor kappers per 18 juli 2023


Een krappe arbeidsmarkt en een achterlopende cao ten opzichte van andere branches, het zijn twee voorbeelden die ten grondslag lagen aan het verzoek voor een nieuwe cao voor kappers. CNV vakmensen, FNV Mooi en werkgeversvereniging ANKO hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe inhoud van de cao.

Op 24 april 2023 hebben de drie partijen overeenstemming bereikt en een onderhandelingsakkoord gesloten over een nieuwe cao. De belangrijkste vooruitgang die zij zelf noemen is een loonstijging van 9% welke in twee stappen wordt doorgevoerd. Voor kappers is dit een mooie vooruitgang, en dit is niet de enige verbetering ten opzichte van de huidige cao. Hieronder hebben wij een aantal punten uit de overeenkomst opgesomd.

5 verbeteringen in de nieuwe cao voor kappers:

  1. Per 1 juli 2023 stijgen de cao-lonen met 6%;
  2. Per 1 februari 2024 stijgen de cao-lonen met nog eens 3%;
  3. Met ingang van 1 juli 2023 wordt er geen rekening meer gehouden in de junior loonschalen met het lagere wettelijk minimumloon voor BBL’ers;
  4. Per 1 juli 2023 stijgen de vergoedingen ook met 6% en per 1 februari 2024 met 3%. Hierbij gaat het om een diploma- en deelcertificatentoeslag, vergoeding voor het verzorgen van een training en de stagevergoeding;
  5. Een nieuw artikel over scholing in de cao. Dit artikel is in lijn met de wet transparante arbeidsvoorwaarden. Deze wet bepaalt onder andere dat scholing en training die verplicht is, tijdens werktijd moet plaatsvinden of vergoed moet worden als deze buiten werktijd plaatsvindt.

Zorgdragen voor personeel en risico’s afschermen

Wanneer u naast eigenaar van een kapperszaak ook werkgever bent, zullen uw loonkosten stijgen door de afspraken in de nieuwe cao. Door de stijging van de lonen zullen ook de kosten voor uw personeelsverzekering stijgen. Met de Kappersverzekering kunt u besparen op uw verzekeringspakket. Deze verzekering is speciaal afgestemd op de wensen en behoeften van kappers, en is de scherpst geprijsde Kappersverzekering van Nederland! Lees hier meer over het verzekeringspakket of vraag direct een offerte aan. Naast het standaard verzekeringspakket voor kappers, vindt u bij Klap ook een scherpe verzuimverzekering om de loondoorbetaling bij ziekte op te vangen.

Bron: Anko