Nieuws

Cyberaanvallen tegengaan met een VPN


VPN cybercrime

Één keer per ongeluk verbinding maken met een onveilig netwerk kan er al voor zorgen dat informatie over uw bedrijf in verkeerde handen valt. Via een onveilige netwerkverbinding kunnen onbevoegden meekijken met uw gedrag op internet. Internetcriminelen kunnen op deze manier belangrijke informatie over uw bedrijf te weten komen en dit maakt uw onderneming kwetsbaar voor cyberaanvallen. Een VPN kan u beschermen door een veilige netwerkverbinding te creëren. Hoe dit precies zit, leest u in dit artikel.

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtueel Privé Netwerk. Wanneer u gebruik maakt van internet, ontstaat er een rechtstreekse verbinding tussen uw computer en de server van de website die u bezoekt. Met een VPN verloopt de verbinding niet rechtstreeks maar via een tussenliggende beveiligde schakel. VPN is software die zorgt voor versleuteling van uw data door gegevens te anonimiseren en verhullen voordat deze naar een andere server worden verzonden. Maken u en uw personeel uitsluitend gebruik van een beveiligd en goed afgesloten bedrijfsnetwerk, dan is het gebruik van een VPN wellicht overbodig. Echter al bij één keer verbinden met een onbekend wifi netwerk, bijvoorbeeld in een koffietentje of openbare ruimte, kunnen er problemen ontstaan. De (bedrijfs)gegevens die dan worden verzonden zijn kwetsbaar. In deze tijd met thuiswerken en locatie-onafhankelijk werken, is het gebruik van een VPN dus vaak een verstandige keuze.

Waarom gebruik van een VPN uw bedrijf kan helpen

Cyberrisico’s zijn een belangrijk issue. Zowel particulieren als bedrijven lopen dagelijks risico om slachtoffer te worden van cybercrime. Wereldwijd gaat er meer geld om in cybercriminaliteit dan in drugshandel. Door kwetsbaarheden in de servers en verbindingen lukt het cybercriminelen om systemen plat te leggen en gegevens te stelen. Data van uw klanten en essentiële bedrijfsgegevens kunnen worden gestolen, waardoor uw bedrijfsvoering op het spel staat. Met een VPN creëert u een tussenliggende schakel waardoor uw verbinding minder kwetsbaar is. Dit draagt bij aan het verminderen van het risico dat uw bedrijf geraakt wordt door een cyberaanval.

Voor- en nadelen

Belangrijke voordelen van een VPN zijn onder meer; afscherming van uw gegevens, beveiliging tegen meelezers en het bieden van extra privacy. Wanneer u via een betrouwbare VPN verbinding maakt, worden uw gegevens beschermd en zijn deze onleesbaar wanneer ze onderschept worden door criminelen. Ook worden uw locatiegegevens en IP-adres niet doorgegeven indien u gebruik maakt van een VPN. De software koppelt uw verbinding aan een IP-adres uit een ander land waardoor het lijkt of u vanuit daar verbinding maakt. Verder wordt een VPN vaak gebruikt om geblokkeerde websites toegankelijk te maken, bijvoorbeeld in landen waar het internetverkeer of gebruik van sociale media wordt gecensureerd, of om streamingdiensten te kunnen gebruiken in een land waar die normaal niet toegankelijk zijn.

Nadelen zijn dat uw gegevens onbeschermd bij de VPN aankomen. Dat maakt het extra belangrijk om een betrouwbare VPN uit te zoeken en die zijn vaak betaald. Ook moet ieder apparaat individueel via de VPN worden verbonden. Om dit voor al uw netwerkverbindingen in één keer te regelen, is een apart soort router nodig. Ook kunnen met een VPN bepaalde gegevens nog steeds naar u te herleiden zijn, door middel van bijvoorbeeld tracking-cookies.

Toch slachtoffer van internetcriminaliteit?

Een VPN helpt om uw gegevens te beschermen, maar is op zichzelf niet voldoende tegen cybercriminaliteit. Ook met een VPN loopt uw bedrijf risico op hacks, gegevensdiefstal, online fraude en andere vormen van internetcriminaliteit. De impact van dit soort criminaliteit is groot en steeds meer kleine- en grote ondernemingen krijgen hiermee te maken. Naast het gebruik van een VPN zijn er aanvullende maatregelen die u kunt nemen, zoals tweestapsverificatie en het installeren van een goede virusscanner, om de risico’s verder te verminderen. Met een verzekering tegen cyberrisico’s voorkomt u dat de financiële gevolgen van cybercrime invloed hebben op uw onderneming, of zelfs de bedrijfscontinuïteit in gevaar kunnen brengen.

Welke VPN?

Wanneer u besluit gebruik te maken van een VPN, is het belangrijk dat deze van een betrouwbare aanbieder is. De VPN is immers een soort sluis waardoor persoonlijke data van uw bedrijf of uw klanten wordt verstuurd. Het downloaden van gratis VPN apps op uw mobiele telefoon is af te raden. Dit zijn vaak apps van Chinese bedrijven waardoor uw bedrijfsgegevens mogelijk in handen van de Chinese overheid kunnen komen en de veiligheid nog steeds niet gegarandeerd is. Voor een paar euro per maand heeft u al een VPN abonnement voor consumenten, welke ook voor kleine ondernemingen kan worden gebruikt. Op verschillende websites, zoals VPNGids.nl en VPNdiensten.nl, vindt u advies over het vinden van betrouwbare VPN aanbieders. Ook heeft de Consumentenbond hier een artikel over geschreven.

 

Bron: Kamer van Koophandel, VPNGids.nl, Consumentenbond