Nieuws

Nederlandse werkdag is lange zit


Werkdag Vermoeidheid

Nederlanders genieten de twijfelachtige eer van alle Europese inwoners het meest te zitten. Met 32% van de Nederlanders dat maar liefst minimaal 8,5 uur per dag zittend doorbrengt, zijn we kampioen in zitten. Het zitgedrag verschilt daarbij enorm tussen beroepen. Beroepsgroepen als bouwvakkers en horecamedewerkers halen het landelijke gemiddelde omlaag naar 4,4 uur per werkdag, terwijl medewerkers in de financiële- of zakelijke dienstverlening, vervoerders en medewerkers in het openbaar bestuur het minst opstaan uit hun stoel. Ook privé zitten we veel. Doordeweeks komen werkenden in ons land daarmee uit op 10,3 uur per dag. Dat teveel zitten niet goed is en bewegen gezond is, is al langer bekend. Ons lichaam is niet gemaakt om hele dagen te zitten. Langdurig zitten kan leiden tot ernstige ziektes zoals overgewicht en diabetes type 2. Ook zijn er aanwijzingen dat teveel zitten het risico op hart- en vaatziekten, depressie, en sommige vormen van kanker kan verhogen. Daarbij gaat een hoge mate van zittend werk veelal gepaard met beeldschermwerk waardoor regelmatig rug- en nekklachten optreden.

Wat is lang zitten precies?

Langdurig zitten houdt in dat iemand 5 uur per dag en of meer dan 2 uur achter elkaar op het achterwerk doorbrengt. Dit beperkt zich niet alleen tot werk maar vormt ook in het dagelijks leven thuis een probleem. Lang zitten is onderdeel van ‘sedentair gedrag’, wat niets meer is dan alle activiteiten met een laag energieverbruik, niet zijnde slapen.

Gezondheidsrisico’s

We gaven al eerder aan dat door veel zitten in combinatie met beeldschermwerk, rug- en nekklachten kunnen optreden. Deze spier- en skeletaandoeningen die werkenden ervaren kunnen uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Er is nog relatief weinig onderzoek gedaan naar de langetermijn-effecten van teveel zitten. Wel heeft onderzoek van de NHANES over een periode van 1989 tot 2013 uitgewezen dat mensen die tot 7 uur per dag zitten een hoger sterfterisico hebben van 2% per uur zitten, elk uur dat iemand langer zit dan 7 uur per dag het sterfterisico verhoogd wordt met 5%, en het sterfterisico van mensen die 10 uur per dag zitten 34% hoger ligt dan dat van mensen die 1 uur per dag zitten. Tuurlijk kan er ’s avonds na werktijd worden gesport of bewogen, maar de mate waarin dit compenseert voor het zitten gedurende de dag, is beperkt. Om deze reden is het belangrijk het vele zitten zelf aan te pakken. Maar wat kunt u nou zelf doen om minder te zitten en meer te bewegen en zo de gezondheidsrisico’s voor u en uw medewerkers te verkleinen? Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Dit kunt u zelf doen

  • Wees u bewust van uw houding. Er worden wettelijke eisen gesteld aan beeldschermwerk en er zijn richtlijnen voor het instellen van een werkplek opgesteld. Door deze te volgen is de houding in ieder geval minder belastend voor uw lichaam op de momenten dat u toch echt moet zitten;
  • Neem de trap in plaats van de lift. Hiervoor kunt u ook een challenge voor uw medewerkers organiseren;
  • Haal zelf koffie in plaats van in te gaan op het aanbod van een collega;
  • Fysieke vergaderingen kunnen deels staand en belafspraken kunnen lopend;
  • Zorg voor ergo-coaches, zit-sta bureaus, periodieke stoelmassages of trainingen in ‘dynamisch zitten’;
  • Het staat misschien niet charmant, maar korte oefeningen zoals lunges, push-ups en muurzitten helpen ook goed om een verstarde of ongezonde houding te doorbreken.

Een voorbeeld van een ludieke actie uit het buitenland is ‘Sneaker Monday’ waarbij alle werknemers op maandag op gympen op werk verschijnen en er de gehele dag zoveel mogelijk wordt gestaan en gelopen, met een lunchwandeling inclusief.

Bronnen:
Arbo
Arboportaal
SER
Verbond van Verzekeraars