Nieuws

Schade door zonnepaneeldeeltjes niet altijd verzekerd


Zonnepanelen beschadigd

Door de aanleg van zonnepanelen, bespaart u op de energiekosten en draagt tegelijk uw steentje bij aan een duurzamere wereld. Naast woonhuizen, zijn de panelen dan ook op veel bedrijfspanden te vinden. De voordelen zijn vaak vele malen groter dan de investering die nodig is voor de huur of aanschaf van de zonnepanelen.

Zonnepaneeldeeltjes

Wanneer er echter schade zoals brand- of stormschade ontstaat, kunnen ook de zonnepanelen op uw pand hier hinder van ondervinden. Zelfs panelen van uitstekende kwaliteit kunnen beschadigd raken, waardoor er zonnepaneeldeeltjes losraken. Deze deeltjes kunnen vervolgens schade aan de omgeving veroorzaken. Doordat zonnepaneeldeeltjes na bijvoorbeeld een brand of explosie meerdere kilometers verderop terecht kunnen komen, kunnen deze een gevaar vormen voor koeien of landbouwgewassen.

Schade niet zomaar verzekerd

Als dit gebeurt, is het van belang dat de zonnepaneeldeeltjes worden opgeruimd en dat de veroorzaakte schade wordt hersteld en vergoed. Aansprakelijkheid voor schade door deze deeltjes en de opruimingskosten, zijn doorgaans niet verzekerd. Een gebouwenverzekering dekt opruimingskosten vaak maar tot en met het naastgelegen pand. Voor de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geldt dat er duidelijk sprake moet zijn van aansprakelijkheid, wat bij zonnepaneeldeeltjes lang niet altijd het geval is. Het is daarom verstandig om na te gaan of u op de juiste manier verzekerd bent voor uw zonnepanelen. Daarbij is dus niet alleen het verzekeren van uw bedrijfspand en de panelen zelf van belang, maar ook het verzekeren van schade aan derden als gevolg van schade aan uw zonnepanelen.

Milieuschadeverzekering biedt uitkomst

Het zou zonde zijn als het risico van zonnepanelen en zonnepaneeldeeltjes de aanleg er van in de weg staat. De installatie van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Zonne-energie is namelijk een belangrijke vorm van hernieuwbare energie. Gelukkig kunnen schade en opruimingskosten als gevolg van zonnepaneeldeeltjes steeds vaker worden meeverzekerd. Bij Nationale Nederlanden is dit al standaard meeverzekerd binnen de Milieuschadeverzekering. Wilt u weten of dit ook bij uw Milieuschadeverzekering het geval is? Bekijk dan uw polisdocumenten, of vraag uw accountmanager om advies.

Bron: Nationale Nederlanden