Nieuws

Registreer nu nog uw landbouwvoertuig of werkmaterieel


Registratieplicht landbouwvoertuigen bosbouwvoertuigen

Sinds 1 januari 2022 is het registreren van uw (land)bouwvoertuig of werkmaterieel verplicht. Van de ongeveer 750.000 geregistreerde voertuigen in ons land zijn zo’n 200.000 voertuigen nog niet WA-verzekerd. Vanaf 1 januari 2023 gaat de RDW hier actief op toezien. Indien een voertuig na 1 januari 2023 niet als WA-verzekerd geregistreerd staat, kan de eigenaar een boete van €400 euro verwachten.

Hoe zat het ook alweer?

Vanaf 1 januari 2022 is de registratie van land- en bosbouwvoertuigen verplicht. De registratieplicht voor land- en bosbouwvoertuigen houdt in dat deze voertuigen moeten worden ingeschreven in het register van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ook wordt er een kentekennummer toegekend en moet de eigenaar van het voegtuig een kentekencard (kentekenbewijs) aanvragen. Deze card moet bij een verkeerscontrole getoond kunnen worden door de bestuurder. Voor bepaalde categorieën land- en bosbouwvoertuigen geldt ook een kentekenplaatplicht, waarbij een fysieke kentekenplaat op de achterzijde van het voertuig moet worden bevestigd. Daarnaast kan ook een APK verplicht worden gesteld.

Dit zijn de voertuigen welke geregistreerd dienen te worden:

  • Land- of bosbouwtrekkers op wielen en op rupsbanden;
  • Land- of bosbouwaanhangers;
  • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
  • Mobiele machines.

Verzekeringsplicht en handhaving kentekenregistratie

De kentekens van het landmateriaal worden voortaan aangemeld bij de RDW net zoals dat nu gebeurt bij personenauto’s. Er geldt daarmee ook een verzekeringsplicht. De RDW ziet er op toe dat de registratie juist verloopt en handhaaft als dit niet juist verloopt. Bijvoorbeeld bij geen of niet tijdige aanmelding.

Twijfelt u of uw (land)bouwvoertuig of werkmateriaal als WA-verzekerd geregistreerd staat? Doe dan eenvoudig een check via de online RDW-kentekencheck. Om te achterhalen of uw voertuig moet voldoen aan de registratie- en kentekenplaatplicht, kunt u de beslisboom raadplegen. Voor vragen over de registratie en verzekeringsverplichting kunt u contact opnemen met onze adviseurs via 020 261 61 61 of een mail sturen naar info@klap.com.