Nieuws

Cyberaanval wereldwijd grootste risico voor ondernemers


Cyber Cybercrime

Op dit moment vormt cybercriminaliteit het grootste risico voor bedrijven, stelt het ‘Global Risk Management Survey 2021’ onderzoek van Aon. Onder andere de afhankelijkheid van technologie, die als gevolg van de pandemie verder is toegenomen, maakt bedrijven kwetsbaar. Cyberincidenten zijn aan de orde van de dag en treffen niet alleen kleine maar ook grote bedrijven. Zowel in Nederland als wereldwijd, zijn cyberaanvallen en verlies- of beschadiging van data nu het nummer 1 risico voor ondernemingen.

Laat de kansen en mogelijkheden die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen niet overschaduwen door de risico’s op cybercrime. Door u bewust te zijn van de risico’s neemt u een goede stap om uzelf en uw bedrijf voor te bereiden op negatieve invloeden van buitenaf. Hieronder staan vier voorbeelden van cyberrisico’s die uw onderneming loopt opgesomd:

1. Ransomware

Ramsomware is de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit. Met behulp van ransomware kunnen criminelen computers of bestanden van uw bedrijf blokkeren. Hierdoor zijn belangrijke data en systemen niet bruikbaar. Vervolgens wordt er losgeld (vaak in de vorm van bitcoin) geëist in ruil voor toegang tot de gegevens.

2. Fout van een medewerker

Een minder voor de hand liggend, maar daarmee niet minder groot, risico is dat van menselijke fouten. Aan 95% van datalekken en hacks ligt een menselijke fout ten grondslag. Een van uw medewerkers kan per ongeluk op een verkeerde link klikken, een USB-stick laten slingeren of via een onveilig wifi-netwerk bedrijfsgegevens raadplegen. Zeker in tijden van drukte of door onoplettendheid is een fout al snel gemaakt en dit vormt een opening voor cybercriminelen. Dit is niet geheel te voorkomen maar door het bewustzijn van uw medewerkers te verhogen, vergroot u de digitale veiligheid van uw organisatie.

3. Aansprakelijkheid

Niet alleen uw onderneming, maar ook anderen kunnen schade oplopen als gevolg van een cyberaanval bij uw bedrijf. Als bijvoorbeeld via een kwetsbaarheid in uw netwerk een aanval succesvol wordt uitgevoerd, kunt u door de gedupeerde bedrijven aansprakelijk worden gesteld.

4. DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval wordt van buitenaf gezorgd dat de server van uw website overbelast raakt. Hierdoor loopt u bezoekers en omzet mis waardoor deze vorm van cybercrime aanzienlijke financiële gevolgen heeft. Daarnaast gebruiken criminelen deze situatie ook als chantagemiddel, wat de financiële schade alleen maar vergroot.

Uw bedrijf écht goed voorbereiden op cybercrime?

Wilt u echt goed voorbereid zijn op cyberaanvallen? Sluit dan een cyberverzekering af en wees zo optimaal voorbereid op het risico van een cyberaanval bij uw bedrijf. De verzekering dekt reparatie, vervanging of herstel van data, programma’s en websites, en komt samen met een gratis cyber security scan waarin de risico’s van uw onderneming in kaart worden gebracht. Ook wordt gevolgschade, zoals omzetverlies en de kosten van PR en reputatieherstel, gedekt.

 

Bronnen:

Management Impact

Perfect Day