Sinds 1 januari 2007 kunt u eigenrisicodrager worden voor de WGA. U stapt dan uit het Publieke Bestel en bent dan in plaats van bij het UWV via een particuliere maatschappij verzekerd. Als eigenrisicodrager neemt u de WGA uitkering voor eigen rekening en u dekt dit risico volledig af met een WGA verzekering bij een private verzekeraar.
Speciaal voor WGA eigenrisicodragen hebben wij een website ingericht met alle informatie, tarieven en formulieren.
Als je je niet beroepsmatig bezighoudt met het sociale verzekeringsstelsel raak je er al gauw de weg kwijt. Dat wil zeggen, wanneer je je er tegen wil en dank toch in moet verdiepen. En dat moment komt meestal onverwachts: bijvoorbeeld als een van uw werknemers arbeidsongeschikt raakt. Of er een beschikking van de belastingdienst in de brievenbus rolt voor de vaststelling van de gedifferentieerde WGA-premie. Of als uw adviseur voorstelt om eigen risicodrager te worden. Over dit laatste nu willen wij het even met u hebben. Want dit kan u namelijk voordeel opleveren!
De WGA is een onderdeel van de WIA: de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Een klein stukje achtergrondinformatie: in tegenstelling tot bij de WAO - de voorloper van de WIA - wil de overheid met de WIA vooral uitgaan van het vermogen om te werken. Dus niet: hoeveel procent is iemand arbeidsongeschikt, maar hoeveel procent kan men werken?
Deze mooie doelstelling ten spijt moeten er natuurlijk nog steeds uitkeringen kunnen worden verstrekt aan mensen die niet of gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn. Voor deze laatste groep betekent dat kortgezegd: voor het percentage dat men niet kan werken moet men een uitkering kunnen krijgen. Hiervoor is de WGA in het leven geroepen, dat staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Iemand die niet in staat is om meer dan 65% van zijn laatstverdiende loon te verdienen heeft in principe recht op een WGA-uitkering. De WGA wordt uitgevoerd door het UWV ( het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen).
Werkgevers betalen een premie voor de WGA. Deze premie bestaat uit twee delen: een basispremie, die voor alle bedrijven gelijk is, en een variabele premie. Deze laatste is afhankelijk van de uitkeringen die in het kader van de WGA voor werknemers in het betreffende bedrijf zijn gedaan. Geen uitkeringen betekent een minimum (variabele) premie; zijn er wel uitkeringen verricht dan wordt er een hoge premie opgelegd.
U kunt alles laten zoals het is: u ontvangt dan jaarlijks een beschikking van de belastingdienst waaruit u kunt afleiden welke WGA-premie u moet betalen. Nogmaals: de hoogte hiervan is afhankelijk van de eventueel betaalde WAO- en WGA-uitkeringen. Maar u kunt ook besluiten het risico van arbeidsongeschiktheid binnen uw bedrijf zelf te nemen. U bent dan "eigen risicodrager". Omdat u hierbij zelf uitkeringen aan eventueel arbeidsongeschikte werknemers moet verrichten kunt u er vervolgens voor kiezen dit risico bij een private (lees: commerciële) verzekeraar onder te brengen. Uw voordeel? Geen schommelende variabele premies, maar een stabiele en vaak lagere premie dan via het UWV. Maar ook: een efficiënte ondersteuning bij zieke werknemers, meer keuzemogelijkheden, onder andere in dekking.
Bent u nieuwsgierig geworden en overweegt u zelf eigen risicodrager te worden? Neem dan contact op met ons. Wij kunnen u voorrekenen welke oplossing - publiek of privaat - voor u de beste is. Ook helpen wij u bij het selecteren van een goede verzekeraar en bij het indienen van een verzoek om eigen risicodrager te mogen worden. Kortom, u kunt voor deze ingewikkelde materie op ons terugvallen! Wij hebben het zelfs nog gemakkelijker voor u gemaakt.
Via onze website Van Publiek Naar Privaat heeft u direct toegang tot alle relevante informatie en kunt u premies berekenen en daarmee uw voordeel zien. Uiteraard zijn onze adviseurs u graag behulpzaam.