Nieuws

Vluchtelingen opvangen? Hier een aantal praktische verzekeringstips


Vluchtelingen Oorlog Oekraïne

We kennen allemaal de beelden en verhalen van de schrijnende situatie in Oekraïne. Miljoenen inwoners van dat land zijn inmiddels op de vlucht geslagen en hopen onder andere in Nederland een warme verblijfplaats te kunnen vinden. Naast gemeenten die verschillende publieke ruimtes ter beschikking stellen, evenals asielzoekerscentra, zijn er ook particulieren die ruimtes in hun huis aanbieden. Mocht u van plan zijn uw huis ter beschikking te stellen aan Oekraïense vluchtelingen, dan zijn er een aantal zaken rond uw verzekeringen waar u toch even bij moet stilstaan.

1. Woonverzekering

Het opvangen van vluchtelingen in huis, in een bijgebouw of in uw vakantiehuis kan van invloed zijn op uw woonverzekering (inboedel- en opstalverzekering). Wij raden daarom aan uw verzekeraar of financieel adviseur te informeren over de veranderingen. Daarnaast kunt u op de website van uw verzekeraar kijken of daar specifieke informatie over dit onderwerp te vinden is.

2. Aansprakelijkheid

Naast het controleren van uw woonverzekering is het ook verstandig om even stil te staan bij het thema aansprakelijkheid. Stel dat een spelend kind, dat samen met zijn Oekraïense gezin bij u logeert, per ongeluk een bal door de ramen van de buren gooit? Binnen de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal dergelijke schade meeverzekerd zijn omdat iemand die je tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Controleer of dit bij uw verzekering ook het geval is.

3. Verhuur

De hypotheekverstrekker, woningcorporatie of huisbaas wil het ook graag weten wanneer u vluchtelingen opvangt in uw woning of bijgebouw. Sommige geldverstrekkers of verhuurders hebben hier specifiek iets over in hun voorwaarden staan. Ga na of dit zo is of informeer zelf bij de desbetreffende partij.

4. Rookmelders

Met extra mensen in huis, kan het geen kwaad om extra aandacht te besteden aan de veiligheid. Wees u ervan bewust dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht is om op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg te plaatsen. Meer informatie over de rookmelder plicht vindt u hier.

 

Bron:

Finfin