Nieuws

Wat te doen bij tropische temperaturen op de weg


Zomer Hitte Auto

Het is warm in Nederland. Zo warm dat er zelfs vandaag en morgen sprake is van tropische temperaturen. Vanwege de hoge temperaturen heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan van kracht laten gaan. Wanneer u op kantoor of thuis aan het werk bent, kan vooral worden geadviseerd goed te drinken en teveel inspanning zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe zit dat met de collega´s die de weg op moeten? In dit artikel informeren wij u en uw collega’s hoe voorbereid de weg op te gaan.

7 tips om met tropische temperaturen voorbereid de weg op te gaan:

  1. Probeer files zoveel mogelijk te mijden. Check daarom voor vertrek de actuele verkeersinformatie om te voorkomen dat u in de brandende zon vast komt te staan.
  2. Omdat veel drinken belangrijk is, wordt geadviseerd voldoende drinkwater mee te nemen in de auto. Zo voorkomt u eventuele uitdroging.
  3. Lucht de auto voor vertrek goed door en zet ramen en deuren alvast open. Hiermee kan de meeste warmte voor vertrek al uit de auto ontsnappen.
  4. Heeft u een airconditioning in de auto? Zet deze dan aan, maar overdrijf niet. Idealiter mag de binnentemperatuur in de auto niet meer dan 6 graden lager zijn dan de buitentemperatuur. Hiermee voorkomt u klachten als verkoudheid en keelpijn. Daarnaast is een te groot temperatuurverschil ongezond voor u. Op tropische dagen is dit verschil al snel groter dan 6 graden. Zet dan in ieder geval de airco alvast een paar graden omhoog wanneer u bijna op uw bestemming aankomt. Richt ook niet de airco direct op uw lichaam omdat dit stijfheid en spierpijn kan veroorzaken.
  5. Al is het nog zo warm, zorg voor goed schoeisel tijdens het autorijden. Laat desnoods een paar goede stappers achter in de auto. U moet namelijk te allen tijde controle op de pedalen kunnen uitoefenen. Rijdt u met slippers, sandalen of blote voeten, dan lukt dit vaak niet en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Met slippers rijden kan zelfs leiden tot problemen met de dekking van uw verzekering.
  6. Laat passagiers en huisdieren nooit achter in een afgesloten auto. De temperaturen binnen kunnen namelijk enorm oplopen.
  7. Neem een paraplu mee in uw auto. Mocht u pech krijgen dan heeft u de mogelijkheid om bescherming tegen de zon te zoeken onder de paraplu.

Hoewel de hoge temperaturen door het gehele land voor veel waterpret zullen zorgen, is het verstandig uzelf en uw collega’s die de weg op moeten goed voor te bereiden. Neem daarom bovenstaande punten door en voorkom dat u door omstandigheden in vervelende situaties terechtkomt.

Bron: ANWB, Promovendum, AD