O (nee) dennenboom
The most wonderful time of the year. Bij kerst denken we meteen aan gezelligheid, samenzijn en sfeer, met natuurlijk een prachtig versierde kerstboom. Maar wist u dat juist uw dennenboom brandgevaar kan opleveren? Laat uw kerstpret niet verpesten door een ongeluk(je) met uw zorgvuldig gedecoreerde boom. Wees voorbereid en lees alles over het veilig omgaan met een kerstboom.
Welke kerstboom is het minst brandgevoelig?
Het is goed om te weten dat het type boom dat u kiest invloed heeft op de mate waarin u risico loopt. Zo is het verstandiger om te kiezen voor een boom met kluit. De reden hiervoor is dat deze nog vers is en het meeste boomsap bevat. Op deze manier droogt de boom minder snel uit en heeft minder kans om in de fik te vliegen. Wanneer u een kunstboom aanschaft, let er dan op of deze is vervaardigd uit onontvlambaar materiaal.
Waar kan ik mijn kerstboom het best plaatsen?
Heeft u een prachtexemplaar gevonden? Let er dan op waar u hem plaatst in huis. Laat de boom eerst ‘wennen’ op een koelere plek zoals de schuur, garage of gang. Zet hem pas daarna in de woonkamer of andere ruimte waar u de boom wilt plaatsen. Zet de versierde boom niet naast de verwarming en zeker niet -open deur:- in de buurt van de open haard. Let er ook op dat de boom niet in de buurt van deuren of trappen staat en zo de vluchtroute blokkeert. Verzeker uzelf er als laatste van dat uw kerstboom stevig staat en niet makkelijk om kan vallen door spelende kinderen en/of huisdieren.
Hoeveel water moet ik mijn kerstboom geven?
Uit een brandveiligheidstest is gebleken dat een droge dennenboom al in 30 seconden volledig opbrandt. Geef uw kerstboom daarom voldoende water. Dit gaat het makkelijkst in een standaard met een reservoir voor water. Haal voordat u de boom in de standaard plaatst met een zaag ongeveer 3 cm van de onderkant van de stam af. Dit bevordert de wateropname. Zorg dat de boom dagelijks toegang heeft tot water. Ook een kerstboom met kluit heeft water nodig. Let er hierbij op dat de kluit te allen tijde vochtig aanvoelt. Bijkomend voordeel: Uw kerstboom verliest minder naalden en blijft langer mooi.
Hoe zorg ik voor veilige kerstverlichting?
Test de kerstverlichting voordat u deze in de boom hangt. Controleer of alle lampjes het doen en of het snoer niet beschadigd is. Een beschadigd snoer kan zorgen voor een elektrische schok of kortsluiting. Kapotte lampjes kunnen leiden tot oververhitting van de overige lampjes. Twijfelt u over de kwaliteit van uw kerstverlichting? Koop dan een nieuwe set (met veiligheidskeurmerk). Ga ook verstandig om met de aansluiting van uw kerstverlichting. Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar en sluit niet teveel aan op één stekkerdoos, overschrijdt niet het maximale vermogen.
Vanzelfsprekend: Gebruik nooit kaarsen als kerstverlichting en zet geen kaarsen in de buurt van de kerstboom.
Kerstverlichting ‘s nachts uitzetten
Neem geen onnodig risico en schakel de kerstverlichting uit wanneer u gaat slapen of wanneer u van huis weggaat. Naast onnodig veel lichtvervuiling en energieverspilling is er op deze momenten ook niemand aanwezig die kan ingrijpen op het moment dat het nodig is. Een automatische timer is in het geval van een kerstboom ook niet verstandig om te gebruiken.
Verzekering tegen brandschade
Loopt u liever geen risico met betrekking tot eventuele schade door uw kerstboom? Sluit dan vandaag nog een inboedelverzekering af via Klap. Met een inboedelverzekering beschermt u uw inboedel en de waarde ervan tegen schade. Zo valt onder andere schade ontstaan door brand onder de verzekering. Let wel op dat schades welke opzettelijk, door roekeloosheid of als gevolg van catastrofes worden veroorzaakt, niet verzekerd zijn.