Nieuws

MKB’er? Dit verandert er voor u in 2022


MKB Bedrijf

Voor MKB’ers zijn er een aantal veranderingen op komst. Zo stijgt vanaf 1 januari 2022 het wettelijk minimumloon en gaat de bijtelling voor elektrische auto’s omhoog. Ook wordt de aftrek van scholingsuitgaven vervangen door het STAP-budget. De wijzigingen kunnen van invloed zijn op u en/of uw onderneming, daarom is het goed deze extra onder de aandacht te brengen.

Wij zetten een aantal belangrijke wijzigingen voor u op een rij.

1. STAP-budget voor opleiding en ontwikkeling

Vanaf 1 januari 2022 stopt de fiscale aftrek van scholingsuitgaven. Hiervoor in de plaats is het STAP-budget in het leven geroepen. De overheid wil hiermee opleiding en ontwikkeling stimuleren. Het STimulans Arbeidsmarkt Positie budget heeft als doel dat werkenden en werkzoekenden blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Het beschikbare bedrag is afhankelijk van uw scholingsuitgaven en is maximaal € 1000,- per jaar. Naar verwachting is het vanaf 1 maart 2022 mogelijk om aanspraak te maken op een subsidie uit het STAP-budget.

2. Bijtelling elektrische auto’s gaat omhoog

De bijtelling (het bedrag dat bij de winst moet worden opgeteld wanneer u uw zakelijke auto ook privé gebruikt) voor elektrische auto’s gaat in 2022 omhoog. Er is nog niet definitief vastgesteld wat de ingangsdatum wordt van deze wetswijziging. De bijtelling voor nieuwe zakelijke elektrische auto’s stijgt van 12% naar 16%.

3. Milieu-investeringsaftrek gaat omhoog

Om het gebruik van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen te stimuleren, bestaat de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Bedrijven mogen een percentage van hun milieu-investeringen aftrekken van de winst waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden. De mogelijke percentages zijn nu 13,5%, 27% em 36%. In 2022 (ingangsdatum nog niet bekend) zullen deze stijgen naar 27%, 36% en 45%.

4. Rookruimtes moeten sluiten

Heeft uw bedrijf een rookruimte? Dan zal u deze moeten sluiten. Alle rookruimtes dienen namelijk vanaf 1 januari 2022 te worden gesloten. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland een rookvrije werkplek heeft. Rookruimtes in openbare en publieke gebouwen werden al eerder gesloten.

5. Het minimumloon stijgt

Het bruto wettelijk minimumloon zal stijgen per 1 januari 2022. Het minimumloon is voortaan € 1725,- per maand op basis van een fulltime contract. Ook het minimumloon voor jeugd zal stijgen vanaf 1 januari.

6. Webshop en online platform moeten klant beter beschermen

Vanaf 22 mei 2022 krijgen ondernemers die een webshop hebben, verkopen via social media of een platform voor online verkoop runnen, te maken met nieuwe regelgeving. Deze nieuwe regels moeten meer inzicht geven in de werkwijze van online verkoop en kopers beter beschermen. Er zal een informatieplicht gaan gelden en regels voor prijzen, aanbiedingen en reviews worden aangescherpt. Heeft u een webshop of online verkoopomgeving? Dan is het verstandig om nu alvast voorbereidingen te treffen zodat u tijdig aan de nieuwe regelgeving voldoet.

7. Kwaliteitsborging in de bouw

Volgend jaar gaat er ook een nieuwe wet in die betrekking heeft op de bouwsector. De Wet Kwaliteitsborging in de Bouw (WKB) verandert de wijze waarop toetsing en controle van bouwkwaliteit plaatsvindt. De WKB gaat trapsgewijs in vanaf 1 juli 2022. Met deze wet wordt de aansprakelijkheid van aannemers uitgebreid en de positie van opdrachtgevers versterkt. Aannemers worden voortaan verantwoordelijk gehouden voor iedere zelf veroorzaakte fout of gebrek aan het bouwwerk en kunnen verplicht worden de fout te laten herstellen.

 

Bronnen:

Kamer van Koophandel