Klap Speelt Belangrijke Rol Bij Wijziging Pensioenregelgeving

Goed nieuws voor vrijgestelde werkgevers: aangepaste pensioenwetgeving sluit beter aan op praktijk
Constructieve inbreng van Klap Verzekeringsmakelaar heeft eraan bijgedragen dat een belangrijk onderdeel van de nieuwe pensioenwetgeving is aangepast. Door deze wetswijziging kunnen werkgevers met een vrijgestelde pensioenregeling soepeler en zonder complicaties overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat is gunstig voor zowel werkgevers als werknemers.
Aangepast besluit na internetconsultatie
Op 7 juli heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een aangepast besluit gepubliceerd over het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000. In deze wijziging is nadrukkelijk rekening gehouden met reacties uit de internetconsultatie – waaronder die van Mary Reniers en Andre Reinders, werkzaam als pensioenjurist bij Klap Verzekeringsmakelaar. Zo is Klap expliciet genoemd in de toelichting bij het besluit. De overheid erkent daarmee het belang van praktijkgerichte input van experts uit het veld.
“Onze suggesties zijn op meerdere punten overgenomen. Deze wetswijziging maakt het voor vrijgestelde werkgevers mogelijk om hun bestaande pensioenregeling aan te passen zonder dat dit tot onduidelijkheid of problemen leidt.” zegt André Reinders, pensioenjurist bij Klap.
Wat is er precies gewijzigd?
Het aangepaste besluit bevat drie belangrijke aanpassingen:
- Gelijkwaardige in plaats van ‘dezelfde’ aanspraken
In de oude situatie moesten pensioenregelingen van vrijgestelde werkgevers in bepaalde gevallen ‘dezelfde aanspraken’ bieden als die van het bedrijfstakpensioenfonds. In de praktijk bleek dat lastig uitvoerbaar binnen het nieuwe pensioenstelsel, waarin vooral gewerkt wordt met beschikbare premieregelingen. Het begrip is daarom aangepast naar gelijkwaardige aanspraken. Wat dat precies inhoudt, wordt later uitgewerkt in een ministeriële regeling. - Tijdelijke versoepeling van de toetsing tijdens de transitie
Werkgevers hoeven tijdelijk niet te voldoen aan de zogeheten actuariële gelijkwaardigheid. Zolang zij aantonen dat de regeling financieel gelijkwaardig is, bijvoorbeeld qua premie-inleg voor ouderdoms- en partnerpensioen, blijft de vrijstelling behouden. Daarmee wordt voorkomen dat werkgevers hun regeling meerdere keren moeten aanpassen in korte tijd. - Meer ruimte voor gefaseerde overgang
De wet houdt er nu expliciet rekening mee dat een werkgever en een pensioenfonds niet altijd gelijktijdig overstappen naar het nieuwe stelsel. Dit voorkomt dat een vrijstelling onterecht wordt ingetrokken vanwege een verschil in timing.
Wat betekent dit voor uw organisatie?
Heeft u als werkgever een vrijgestelde pensioenregeling, bijvoorbeeld via een verzekeraar of premiepensioeninstelling, dan is deze wijziging goed nieuws. U krijgt meer ruimte om de transitie op uw eigen tempo te organiseren met meer duidelijkheid over juridische impact en kosten.
De aangepaste regels maken het bovendien mogelijk om uw regeling tijdelijk te laten toetsen op alleen financiële gelijkwaardigheid. Voor veel werkgevers betekent dat minder administratieve rompslomp. Ook de risico’s voor werknemers worden beperkt: zolang de dekking op peil blijft, blijft hun pensioenopbouw beschermd.
En de wetgeving dan?
De wijzigingen maken deel uit van het Besluit tot wijziging van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000, dat aansluit op de invoering van de Wet toekomst pensioenen. Hierin is onder andere vastgelegd:
- Dat gelijkwaardigheid tijdens de transitie alleen financieel hoeft te zijn en geldt alleen voor het ouderdomspensioen.
- Het nabestaandenpensioen hoeft tijdens de transitie niet te wijzigen.
- Dat tijdelijke afwijkingen van actuariële toetsing worden toegestaan.
- Dat een pensioenregeling altijd financieel gelijkwaardig wordt geacht als deze op de fiscaal maximale grens is vastgesteld (volgens de Wet op de loonbelasting 1964).
De ministeriële regeling die de exacte rekenregels bepaalt, volgt naar verwachting later dit jaar. Ook daar zal een internetconsultatie voor worden georganiseerd.
Waarom is dit belangrijk?
De Wet toekomst pensioenen heeft grote impact op werkgevers, werknemers en pensioenuitvoerders. Zeker voor organisaties met een vrijstelling is het essentieel dat de overgang naar het nieuwe stelsel zorgvuldig verloopt. Door de wetswijziging is er nu meer duidelijkheid en meer ruimte voor maatwerk. En dat is precies waar Klap Verzekeringsmakelaar zich sterk voor heeft gemaakt.
“Een belangrijk onderdeel van de nieuwe pensioenwetgeving is naar aanleiding van onze inbreng aangepast. Hierdoor kunnen vrijgestelde werkgevers zonder complicaties blijven voldoen aan de voorwaarden,” aldus Mary Reniers, pensioenjurist bij Klap.
Wilt u weten of uw pensioenregeling nog voldoet aan de nieuwe wetgeving?
Onze specialisten helpen u graag met een deskundige analyse en praktisch advies. Neem vrijblijvend contact met ons op via klap.com of bel ons op 020 – 261 61 73.