Nieuws

Goed verzekerd de carnavalswagenoptocht tegemoet


Carnaval optocht

Na een aantal jaren minder uitgedoste carnavalsfeesten, kan iedereen dit jaar weer een feestkostuum uit de kast halen om dit feest te vieren. Traditiegetrouw viert een groot deel van Nederland in februari carnaval. Hier mogen natuurlijk de optochten met praalwagens niet bij ontbreken. Bent u volop bezig met het zetten van de puntjes op de ‘i’ wat betreft uw praalwagen? Vergeet dan niet om ook stil te staan bij de vraag; ‘Is mijn praalwagen goed verzekerd?’.

Ook tijdens feestelijke momenten gaat er weleens iets mis. Hoe vervelend dit ook is, het zou nog verdere inbreuk maken op de feestvreugde indien u niet goed verzekerd bent tegen eventuele schade. Denk hierbij aan schade aan een geparkeerd voertuig langs de route of nog erger: aan een toeschouwer die bijvoorbeeld onder een praalwagen loopt. Wie is er verantwoordelijk voor de medische kosten wanneer iemand in het ziekenhuis beland? Een goede verzekering kan dan uitkomst bieden.

Welke verzekering is passend?

Welke verzekering u nodig heeft, hangt van verschillende factoren af zoals de grootte van de praalwagen, de risico’s en bijvoorbeeld met welk voertuig wordt gereden. Voordat u een verzekering afsluit is het goed om een paar zaken te checken. Wij sommen een aantal van deze punten hieronder op:

  • Geldt de verzekering alleen voor de praalwagen of platte kar of ook voor het trekkend voertuig?
  • Zijn de passagiers in of op de praalwagen verzekerd en waarvoor zijn zij verzekerd?
  • Valt de geluidsapparatuur binnen de verzekering?
  • Wat is de startdatum van de dekking?
  • Loopt de route ook door andere landen heen? Hier kan een andere dekking voor nodig zijn.
  • Geldt de verzekering voor de gehele vereniging of per deelnemer?

Voorkomen is beter dan genezen

Naast het afsluiten van de juiste verzekering(en), is het van belang om vooraf de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Op deze manier kunt u ongelukken voorkomen. Controleer bijvoorbeeld of het trekkend voertuig technisch in orde is, en controleer vooraf of alle benodigde vergunningen kloppen. Voorkom gevaarlijke situaties door hekken of zitplaatsen op de praalwagen te plaatsen en zorg voor voldoende ruimte tussen de praalwagen en het publiek. En onthoud, ook al is de situatie anders dan normaal, ook in een praalwagenoptocht zijn gewoon alle verkeersregels van toepassing.

 

Bron: Finfin
Afbeelding:
NOS