Nieuws

Bedrijfsstilstand door schade en leveringsproblemen


Bedrijf Sluiting Bedrijfsstilstand

Het is een doemscenario, maar tegelijkertijd een reëel risico: branduitbraak in uw bedrijf. Nadat u van de schrik bekomen bent en de materiële schade wordt afgewikkeld, begint een lang traject waarin u uw bedrijf weer moet heropbouwen. Hoewel deze situatie al vervelend genoeg is, maken de huidige leveringsproblemen het herstellen van schade enorm lastig. Stilstand omdat schade niet hersteld kan worden vanwege een tekort aan materiaal, ligt op de loer.

U staat er wellicht niet bij stil, maar ongeveer 40% van de bedrijven gaat na een brand failliet. Het lukt veel ondernemers niet om hun bedrijf succesvol voort te zetten na branduitbraak. Door verminderde productie en gemiste omzet is de bedrijfsschade vaak groot. Als ondernemer kunt u op dat moment geen extra tegenslagen meer gebruiken. Toch heeft u daar niet altijd invloed op.

Stilstand door leveringsproblemen

Het is noodzakelijk dat u na schade uw bedrijfsvoering zo snel mogelijk kunt voortzetten. Materialen die daarvoor nodig zijn moeten dan wel voorhanden zijn. Tijdens de heropbouw kunt u te maken krijgen met toeleveranciersbedrijfsschade; de leverancier is niet in staat de benodigde materialen (tijdig) te leveren. Het huidige wereldwijde chiptekort in elektronica is hier een sprekend voorbeeld van en treft al langere tijd vele branches. Ook transportbedrijfsschade, waarbij een lading tijdens transport verdwijnt of pas veel te laat aankomt, zorgt ervoor dat uw bedrijf niet verder kan. Door verminderde of zelfs ontbrekende productie, staat uw bedrijf nóg langer stil. Gemiste omzet stapelt zich op terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen.

Uw bedrijfsschade verzekerd

Door de Bedrijfsschadeverzekering worden de vaste kosten en de gemiste omzet gedekt wanneer uw bedrijfsvoering stilstaat na branduitbraak, waterschade of stormschade. Niet alleen de bedrijfsstilstand die het directe gevolg is van schade is verzekerd. Ook vertraging die u oploopt doordat materialen niet leverbaar zijn tijdens het heropbouwen, is gedekt.

Uitkeringsperiode verlengen

De meeste ondernemers hebben een standaard uitkeringsperiode van 52 weken verzekerd. Met de huidige tekorten en risico’s, kan het verstandig zijn deze termijn te verlengen naar 78 of zelfs 104 weken. Vaak duurt het langere tijd voordat uw bedrijf weer operationeel is. Laat staan voordat de omzet zich weer op het oude niveau bevindt. In de tussentijd verliest u klanten, maar betaalt u dezelfde of verhoogde vaste kosten. Door de uitkeringsperiode te verlengen, heeft u een langdurige compensatie bij bedrijfsstilstand en leveringsproblemen na schade.

Wilt u weten of het voor uw onderneming relevant is om de uitkeringsperiode te verlengen? Of wilt u meer informatie of sparren? Neem dan contact op met uw accountmanager of adviseur.