Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Tandarts

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie
Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Tandarts
Bereken premie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kan worden omschreven als aansprakelijkheid voor de gevolgen van beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

Het verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van beroepsfouten. De dekking is voor op uw beroep ontworpen.


De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is één van de meest onderschatte en vergeten aansprakelijkheidsverzekeringen. Veel organisaties denken dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering alle schadegevallen op het gebied van aansprakelijkheid dekt, maar dit is absoluut niet het geval. Er is wel degelijk een verschil tussen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ABV). Hieronder leest u welke verschillen dit zijn en wat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan betekenen voor een beroep als een tandarts.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor tandartsen

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en verzekert (aansprakelijkheids)schade als gevolg van beroepsfouten. Met beroepsfouten worden fouten bedoeld die voortkomen uit de uitoefening van een beroep. Hierbij kunt u denken aan oorzaken als een vergissing, nalatigheid, verzuim, onjuiste advisering of verkeerd handelen. Indien uw beroepsfout direct heeft geleid tot vermogensschade bij derden, kunt u aansprakelijk gesteld worden en opdraaien voor de geleden schade. Dit zijn hoge risico’s, zo kunt u te maken krijgen met juridische kosten, schadeclaims en zelfs reputatieschade. Dit kan flinke gevolgen hebben voor de continuïteit van uw onderneming.

Onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor tandartsen is speciaal afgestemd op de specifieke risico’s die u als tandarts loopt. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt afgemeten naar de normen van deze beroepsgroep. Zo hoeft u zich niet langer te bekommeren om uw beroepsrisico’s en kunt u zich bezighouden met uw werkzaamheden als tandarts.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor tandartsen?

Of u als tandarts verplicht bent een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, hangt van een aantal factoren af. Dit kan zo zijn wanneer:

  • Het u verplicht gesteld wordt door uw opdrachtgever;
  • Het u verplicht gesteld wordt vanuit wetgeving;
  • Het als voorwaarde wordt gesteld bij een lidmaatschap bij een branche- of beroepsvereniging; 
  • U uw privévermogen wilt beschermen tegen aansprakelijkheid door beroepsfouten.

Echter als u kijkt naar de mogelijke gevolgen van fouten die u als tandarts kunt maken, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel sterk aan te raden. Zo kunt u als tandarts bijvoorbeeld een verkeerde kies trekken of een zenuw raken, waardoor uw klant tijdelijk niet in staat is om te werken. Hierdoor loopt hij/zij inkomsten mis en lijdt directe vermogensschade. Of uw klant heeft bijvoorbeeld meer sessies gehad en betaald dan nodig, en is nog steeds niet van het probleem af. Heeft u dit soort beroepsfouten niet gedekt middels een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, dan draait u zelf op voor de vermogensschade die de betrokkene heeft geleden. Dit zijn vaak hoge kosten die u zelf niet kunt dragen. Daarnaast kunt zelfs u met uw privévermogen aansprakelijk gesteld worden.

Het verschil tussen de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Zoals hierboven is vermeld, is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering een aanvulling op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die u of uw werknemer heeft toegebracht aan derden (bijvoorbeeld letselschade) of spullen van derden tijdens het werk. U stoot bijvoorbeeld een kopje koffie over de laptop van uw klant of uw klant zakt door de stoel tijdens een afspraak en houdt hier blijvend letsel aan over. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de directe vermogensschade van derden, die u tijdens het uitoefenen van uw beroep heeft veroorzaakt. Zo kunt u bijvoorbeeld een verkeerd advies geven of een foute handeling uitvoeren, waardoor uw klant direct vermogensschade lijdt.

Dekking beroepsaansprakelijkheidsverzekering tandarts

Het afsluiten van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is vrij eenvoudig. Voor sommige beroepen geldt een maatwerk offerte. Tijdens het afsluiten, kunt u als tandarts kiezen uit een aantal opties:

  • Hoogte verzekerde uitkering;

Chat live met, of laat u terugbellen door, één van onze specialisten.

Onze specialist Petra Hollander
Voor al uw vragen over onze Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Tandarts
Petra Hollander
Desk accountmanager
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Wij bellen u terug
Vrijblijvend advies